Sambaar poeder wordt op verschillende manieren gemaakt en soms schrijft men het ook op verschillende manieren. Sambar of Sambaar of Sambar Masala. Het mag allemaal. Tot mijn verbazing zag ik dat het in Nederland ook kant en klaar te koop is. Online weliswaar maar toch. Maar wij gaan het zelf maken want zo moeilijk is dat niet. En echt veel lekkerder.
Sambaar poeder wordt veel gebruikt in het zuiden van India en vrijwel ieder huishouden heeft zo zijn eigen recept. Daaruit kun je terecht concluderen dat het allemaal niet zo nauw luistert. Je kunt er heel goed je eigen draai aan geven. Een belangrijk ingrediënt zijn de gele splitlinzen. Die koken we niet! Ze worden even geroosterd maar verder rauw verwerkt. Door ze heel fijn te malen samen met een aantal specerijen krijg je een poeder dat niet alleen erg lekker smaakt in soepen, sauzen en stoofschotels maar het heeft, door de linzen, ook een bindende werking.
We gebruiken gele splitlinzen omdat veel andere linzensoorten niet zo makkelijk verkrijgbaar zijn. Kun je die wel vinden dan mag je ook witte linzen en/of mungbonen mengen met de gele splitlinzen. Maar je hebt niet zo heel veel nodig dus wellicht is het handiger om alleen de gele splitlinzen te nemen.
Let in het recept goed op of je eetlepels of theelepels nodig hebt.
Ingrediënten
10 gedroogde chilipepers (meer of minder mag natuurlijk ook) eventueel zaadjes eruit
6 eetlepels korianderzaad
2 eetlepels komijnzaad
2 theelepels zwarte peperkorrels
2 theelepels fenegriekzaad
3 eetlepels gele splitlinzen
1 eetlepel gemalen kurkuma (geelwortel)
Kook je vaker met kruiden uit India dan heb je wellicht (gedroogd) curryblad in huis en asafoetida. In dat geval kun je er een eetlepel gedroogd curryblad en een mespunt asafoetida bij doen. Het curryblad rooster je mee met de specerijen. De asafoetida gaat er op het eind, samen met de gemalen kurkuma, doorheen.
We beginnen met het zachtjes roosteren (in een droge koekenpan) van de chilipepers samen met het korianderzaad, het komijnzaad, de peperkorrels en het fenegriekzaad. Blijf erbij en laat het niet verbranden. Als het gaat geuren is het klaar en kun je ze in de maalbeker van de staafmixer of de keukenmachine doen. Als je een specerijenmolen hebt is dat natuurlijk ook prima. Rooster vervolgens de gele splitlinzen tot ze een beetje gaan kleuren. De linzen mogen dan ook in de mixer.
Laat een beetje afkoelen en maal de hele zwik tot poeder. Als laatste meng je er de gemalen kurkuma doorheen. Koel en donker bewaren.