Sardinetaart

sardinetaart

Dacht ik toch dat ik deze al eens geplaatst had. Niet dus. Doe ik hem nu. Een heerlijke taart die regelmatig op het menu staat.
Ik maakte hem al eens met verse sardines maar ook met sardines uit blik. Ook lekker is om ansjovis te kiezen of, als je geen vis/vlees wilt, zwarte olijven.
De bodem kun je zelf maken.** Dat kan maar hoeft niet. Kies hartige taartendeeg of bladerdeeg. Kan allebei en is wel zo makkelijk. Het is heel belangrijk dat je de tomaten goed schoonmaakt. Vel moet eraf en daarna in plakken snijden en zaadjes en vocht eruit.
Maar je gebruikt 6 of 7 dikke grote vleestomaten dus dat is prima te doen. Maar laten we vooral even de goeie volgorde aanhouden want ik ben weer hap, stap, sprong bezig zonder dat er lijn in zit.

Vorm invetten en bekleden met het deeg. Bestrijk het deeg met 2 of 3 grote volle eetlepels gladde mosterd. Gewoon doen. Niet bang zijn. De kracht van de mosterd wordt een stuk minder door het bakken maar de fijne smaak blijft.
Over die mosterd verdeel je plakken emmentaler kaas. Mag ook gewone jonge kaas zijn. Daarover de plakken tomaat en dan de sardines of wat je erop wilt.
Bestrooien met wat gedroogde kruiden (provencaals of italiaans) en zwarte peper uit de molen.
Oven staat inmiddels op 200 graden en daar gaat hij 40 minuten in.

** Wel de bodem zelf maken? Ook goed. Voor twee bodems (de helft van het deeg vriezen we in voor een volgende taart) neem je 250 gram bloem, 100 gram boter, 1 ei, 1 klein borrelglaasje koud water en wat zout. Meng alles in de keukenmachine en laat het, in folie verpakt, een kwartier rusten in de koelkast. De helft dun uitrollen en over de bakvorm verdelen.

Als voorgerecht of hoofdgerecht. Moet je zelf weten. Heerlijk frisse witte wijn erbij. Zalige taart!

KokenKoken

Published by

2 thoughts on “Sardinetaart

    1. Ha Ha! Nou, met ansjovis is hij ook erg lekker. En met bladerdeeg. Verse sardines is leuk als je in Scheveningen woont. Maar niet hier. šŸ˜‰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *