Sausjes bij lamskarbonade

Bron: Ladies Love to Dish
Bron: Ladies Love to Dish

En dan heb je het geluk om van die kleine courgettes te kunnen kopen in de vorm van een grote tennisbal. Niet? Laat dan je fantasie werken en gebruik ander groente en fruit als sausbakje. De eerste saus is ook heerlijk in een halve uitgeholde sinaasappel. Stevige slabladeren kunnen ook als kommetje dienen. Zet ze op een laag grof zout op een leuke schaal. De gasten maken zelf hun keuze en de kommetjes kunnen steeds opnieuw gevuld worden.

We hebben dus lamskarbonaatjes op de BBQ. Uiteraard ingesmeerd met olie, knoflook en wat rozemarijn.

Marmalade/muntsaus
Een fijngesneden ui fruiten met wat knoflook en een theelepel gedroogde en fijngesneden chillipepertjes. Na een paar minuutjes doe je er een half kopje rietsuiker bij en een kwart kopje water. Als de suiker geheel is opgelost kunnen er een aantal eetlepels sinaasappelmarmalade bij. Hoeveelheid naar smaak. Even laten prutten tot het een beetje dik geworden is. Eventueel kan er nog wat water bij. Van het vuur af roer je er twee eetlepels heel fijngesneden verse munt door.
Vul er de uitgeholde courgettes of sinaasappels mee.

Rozemarijn/mosterdsaus met peper
Roer het volgende door elkaar: 3 eetlepels hele sterke mosterd, 2 eetlepels suiker, 2 eetlepels witte wijnazijn. Roer er dan beetje voor beetje olijfolie door tot het een niet te dikke saus is. Als laatste kan er een eetlepel heel fijngesneden rozemarijn en flink wat grofgemalen zwarte peper door.
Schep een paar eetlepels in een stevig blad ijsbergsla en garneer met rozemarijn.

Zorg dat de smaak van de sausjes past bij de groente of fruit dat als schaaltje dient en neem nooit zaken die verkleuren zoals appels b.v.
Andere “natuurlijke” sauskommetjes kunnen zijn: grote citroenen, paprika’s, tomaten, blaadjes witlof.
Oh ja, blaadjes (zoals van sla en witlof) kun je niet optillen met sausje erin. Dat lijkt me nogal vanzelfsprekend maar het kan geen kwaad om het even te vermelden.

Published by

2 thoughts on “Sausjes bij lamskarbonade

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *