Savarin au rum

savarin

Dus ik denk, ik loop even bij zo’n huishoudartikelenennogveelmeerrommelwinkel naar binnen en koop een Savarinvorm. Ha Ha! Dus niet hè? Nergens een Savarinvorm. Tja, ik had natuurlijk ook naar een rijstrand moeten vragen want dat is de naam die de meeste zaken eraan geven.
Maar voor mij is het een Savarinvorm en daarmee basta. Uiteindelijk natuurlijk wel gevonden en niet snel daarna kwam de postbode mijn zo fel begeerde Savarinvorm keurig afleveren. Ik kon nog uit verschillende maten kiezen ook en zo’n ding kost hartstikke weinig.
Ik zeg doen dus. Een vorm van 20 cm vond ik wel voldoende want zo’n Savarin wordt nog een stuk groter na het bakken. Hoe dat kan? Lees en smul:

Los 10 gram verse gist (of 3,5 gram gedroogde) op in twee eetlepels lauwe melk. Daarna meng je dat met 125 gram bloem, 40 gram gesmolten boter, 2 eieren, 15 gram suiker en een mespuntje zout. Dat kan in de keukenmachine maar met een mixer gaat ook prima.
De vorm is van dun aluminium en het is aan te raden die heel goed in te vetten. Dik boter en dan ook nog omschudden met bloem.
Beslag in de vorm en op een warme plek in huis zetten en daar laten rijzen tot het beslag tot aan de rand van de vorm is gekomen. Dat duurt zo’n 30 minuten. De oven staat inmiddels op 180 graden en dan bak je de Savarin in 20/25 minuten gaar en bruin.
Vervolgens kiep je de Savarin op een rooster en dat rooster zet je op een bord of schaal.

Want nu begint de pret pas goed!!!
Maak een suikerstroop van 2 deciliter water en 200 gram suiker. Als de suiker is opgelost de pan van het vuur en dan roer je er 2 deciliter rum door.
Overgiet de Savarin langzaam en beetje voor beetje met de rumstroop. Als het goed is neemt hij alle rumstroop wel op en zal aardig wat groter worden.

Je kunt het geheel naar keuze afmaken met glazuur (aangemaakt met rum) of warme abrikozenjam. Slagroomdotjes en/of fruit.
De Savarin Chantilly op de foto had een minder sterke stroop met Kirsch.
Ook heel lekker. Maar ik vind een hele sterke rumstroop nog lekkerder.
Gratis tip: nu al een keertje maken en als het bevalt onthouden voor de feestdagen.

KokenKoken

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *