Bij zomer en zon denk ik aan sla. Mooie zachte en verse sla. Eikebladsla, dikke kroppen romaanse sla, botersla, rode sla. Noem ze allemaal maar op. Sla is gezond, dat weten we allemaal. Maar van sla kun je ook heel ziek worden. Dat weten veel minder mensen. Sla kan een bron van foute bacteriën en vergif zijn. Dat vergif kun je omzeilen door uitsluitend biologische sla te eten. Voorgesneden biologische sla wordt ook verpakt in zakjes die opgeblazen zijn met gas maar dat gas is dan wat minder schadelijk dan bij niet-biologische sla. Maar door de lange houdbaarheid gaan wel veel goede stoffen verloren. Gewone voorverpakte sla wordt gewassen in een sterke chlooroplossing (niet alle plukkers wassen hun handen na het toiletbezoek) en vervolgens verpakt in zakjes die opgevuld worden met kooldioxide en stikstof (modified atmosphere packaging). Mensen denken dan dat je die sla niet meer hoeft te wassen. Een heel foute gedachte. Om dit alles te voorkomen kun je natuurlijk ook zelf sla kweken. Dat kun je op de dure manier doen maar je kunt ook wat zakjes zaadjes kopen en een paar potjes in de vensterbank zetten. Mooie slasoorten kun je zo kweken. Nooit meer dan twee of drie slaplantjes tegelijk anders eet je niks anders meer. Zijn ze wat groter geworden dan plant je ze over in een bak buiten en binnen zes weken staat je eigen sla op tafel. Heb je een goeie plantenmarkt of tuinder in de buurt dan kun je steeds een paar kleine slaplantjes kopen.
Maar ja, wat klets ik nou door over die sla. Ik wilde het over het boek hebben. Het boek “Not on the label” (ISBN: 0141015667). Laat ik het maar niet over dat boek hebben ook. Het is waanzinnig interessant en zeker een aanrader. De vraag is echter of je het wel allemaal wilt weten.
Liever zou ik informatie als deze omzeilen, maar ik wil mijn harde kop niet in het zand steken!
Oeh lekker biologische (!) sla. Ik ga meteen ruimte maken op m’n vensterbank. PS Sja … verbazingwekkend idd hoeveel mensen niet hun handen wassen na ut plassen, brrr.
Oh, Culinette… ik weet het wel, ik weet het wel, maar ik wil het niet weten. Je drukt me weer met neus op feiten/fouten!