Snelle erwtensoep


Langzaam maar heel zeker gaan we in de richting van de winter. De vrolijke lichte salades worden vervangen door stoofschotels, stamppotten en dikke soepen zoals erwtensoep waarvan hier het uitgebreide recept.
Maar erwtensoep kan ook makkelijker en iets sneller. Alhoewel het altijd nog twee uur moet sudderen. We maken een flinke pan en beginnen met een pond kleine gerookte spekblokjes. In de soeppan doen we wat olie en we bakken de spekblokjes zo’n 5 minuten tot ze knapperig worden. Haal ze daarna uit de pan en zet ze even apart. In dezelfde pan bakken we twee fijngesneden uien tot ze zacht zijn. Vervolgens doen we er 4 kleine wortels en 4/5 stengels bleekselderij bij. Uiteraard snijden we dat alles eerst in kleine stukjes. Wie een heel stevige maaltijdsoep wil kan er nu ook nog twee in blokjes gesneden aardappels bij doen. Laat alles 5 minuutjes smoren en doe er dan 1,5 liter groentebouillon en 500 gram spliterwten in en peper en zout naar smaak.

Zoals gezegd laten we dit twee uur zachtjes pruttelen. Af en toe roeren en als het nodig is nog wat bouillon toevoegen. Op het eind kunnen de spekblokjes er weer bij maar heb je vegetariërs aan tafel dan zet je de spekblokjes los ernaast. Het is aardig om in dat geval de spekblokjes ook apart te bakken in een koekenpan. Rookworst in plakjes en een knapperig broodje en klaar ben je. Deze soep kun je uitstekend invriezen. Dus in het weekend maken en aan het einde van de week lekker snel en makkelijk eten.

koken & tafelen algemeen

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *