Snijbiettaart met gorgonzola of ovenschotel met snijbiet

snijbiettaart

In de zomermaanden raken moestuinders af en toe wat in paniek. De courgettes, boontjes en snijbiet vliegen de grond uit en laten zich niet tegenhouden. Vooral snijbiet is een bron van vermaak want als je dat afsnijdt dan groeit het gewoon weer aan. En veel mensen hebben geen idee wat ze met al die snijbiet aanmoeten terwijl het toch zo’n heerlijke groente is die we veel te weinig, of zeg maar rustig vrijwel niet, in de winkels zien.

Wat doe je met snijbiet? Roerbakken met allemaal lekkers en zo eten. Wat is lekkers? Eerst een uitje en wat knoflook. Dan de in hele kleine stukjes gesneden stelen van de snijbiet en dan het blad in fijne reepjes erbij. Het slinkt behoorlijk dus denk niet te snel dat je teveel hebt. Gebruik je fantasie en kijk eens in de groentela of die ene eenzame paprika er nog ligt. Die kan er ook in stukjes bij. Of hamblokjes, kleine stukjes chorizo, salami of spekjes. Ook leuk is om de geroerbakte snijbiet in een ingevette ovenschotel te doen. Maak twee kuiltjes (of vier als je met vier personen bent) en breek daar een ei in. Veel kaas erover en 15/20 minuten in een oven van 200 graden.

Wij maken regelmatig deze snijbiettaart met gorgonzola. Zorg ervoor dat je een dunne bakplaat hebt. Hoe dunner de bakplaat, hoe brosser je bladerdeegbodem. Snijbiet in stukjes (stelen) en smalle reepjes (blad). Fruit een fijngesneden ui samen met een paar tenen knoflook. Na een paar minuten de stukjes steel erbij en weer wat minuten later het blad. Als alles geslonken is laat je het even afkoelen. Bakpapier op de bakplaat en het bladerdeeg erop. Ik nam in dit geval 6 plakjes. Plak ze met een klein randje aan elkaar. Kluts vier eieren en schep er 100 gram in kleine blokjes gesneden gorgonzola door. Meng dit door de snijbiet.
Nu gaan we alles op het bladerdeeg uitspreiden. Zet de randjes van het bladerdeeg een stukje omhoog want een klein beetje van het ei wil van de rand af lopen. Overigens maken we daar geen drama van want er zit een randje aan de bakplaat dus laat maar lekker gaan. We raspen er nog wat parmezaan overheen en dan kan hij in het midden van de oven die op 180 graden staat en daar mag hij rustig 30/40 minuutjes in. Gewoon even in de gaten houden.

Uiteraard is het ook heerlijk om ook hier weer te variëren en in plaats van gorgonzola te kiezen voor oude geraspte kaas., hamblokjes of stukjes paprika erdoor. Kortom, gebruik je fantasie.

Is er en stukje van de snijbiettaart over? De volgende dag als lunch nog lekkerder!

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *