Soep van prei en zoete aardappel

Soep van prei en zoete aardappel

We horen nog maar weinig van de Engelse restaurateur en TV-kok Gary Rhodes. Er was een tijd dat hij erg populair was met zijn kookprogramma’s. Ook op de Nederlandse televisie was hij regelmatig te zien. Blijkbaar schrijft hij ook geen kookboeken meer. Ik vond zijn kookprogramma’s altijd erg leuk om naar te kijken en één ding is me altijd bijgebleven. Gary kookte soms “vuilnisbakkensoep”. Een soep gemaakt van alle restjes groente die het risico liepen te verpieteren voor ze opgegeten konden worden. Hij deed alles in een pan, bouillon erbij, gaarkoken en staafmixer erin. En klaar was de vuilnisbakkensoep.

Dat is op zich geen slecht idee maar je loopt wel de kans dat je soep steeds een beetje dezelfde smaak heeft. Het is beter om een soep van niet al te veel verschillende groenten te maken zodat de smaak van wat je gebruikt goed tot zijn recht komt.

In onze voorraadkast lagen nog drie hele dikke preien en twee zoete aardappels en daar moest iets mee gebeuren. DeMan zou er weleens even soep van koken. Ik had mijn twijfels of de combinatie wel goed zou uitpakken. Ik kan je vertellen, het pakte heel goed uit. Het pittige van de prei en het zoete van de zoete aardappels pasten naadloos bij elkaar en leverde een erg smakelijke soep op. Als je onderstaande hoeveelheden gebruikt neem dan wel een grote soeppan want het werd nogal veel.

Snij en was drie grote dikke preien. Snipper 2 uien en 5 knoflooktenen en fruit die aan in wat olie. Doe de prei erbij en smoor die zo’n 5 minuten mee. Schil twee zoete aardappels en snij die in blokjes. Ze mogen bij de prei samen met 1,5 liter groentebouillon en 2 theelepels garam masala. De hele zwik mag zo’n 20 minuten koken en dan gaat de staafmixer erin. Als de soep te dik is naar je zin dan mag er uiteraard nog wat bouillon bij.

Wat over is gaat in de vriezer. Echt een prima soep!

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *