Soep van parmezaanse kaas met courgetteblokjes

parmezaansoep

Je mag in een blog het woord ‘heerlijk’ niet gebruiken geloof ik. Dat is echt zo onprofessioneel. Dus roep ik heel hard: “Heerlijk!!!!” Sterker nog. Overheerlijk!! En zo makkelijk en ook nog vooraf te maken. Het kan eigenlijk niet beter. Nu moet ik er wel bij vermelden dat wij ook de groentebouillon zelf maakten. Zowel de soep en de bouillon staan in het boek Back to Basics. We kookten een viergangendiner uit dit boek en dat was een enorm succes. Nu ga ik absoluut niet alle recepten van dit diner hier plaatsen. Koop maar fijn zelf het boek want daar zul je geen spijt van krijgen. Ook de bouillon geef ik niet prijs maar ik kan je wel vertellen dat het de allerfijnste groentebouillon van de hele wereld is. Wie het boek niet heeft zal dus zelf een groentebouillon moeten kopen of maken. De hoeveelheid is voor twee grote of vier kleine kommen. Als onderdeel van een diner is een klein kopje echt voldoende. Maak je meer dan loop je het risico dat de gasten alle soep opsmullen en daarna niets meer blieven.

We snijden 100 gram parmezaanse kaas in kleine stukjes en doen dat in een blender samen met een mespunt citroenrasp. Maal de kaas met de citroenrasp helemaal fijn. Breng 300 ml groentebouillon aan de kook en doe er 100 ml room bij samen met een scheut olijfolie en 3 eetlepels crème fraîche. Giet dit hele mengsel bij de kaas in de blender en pureer het geheel. Daarna door een fijne zeef gieten. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak daarin een halve courgette die in kleine blokjes gesneden is.  Op het eind strooi je wat fijngesneden bonenkruid over de courgetteblokjes en als dat er niet is wat verse tijmblaadjes.
Voor het serveren verdeel je de courgetteblokjes over de soepkommetjes (theekopjes zijn uitstekend geschikt). Verwarm de soep tot tegen het kookpunt maar laat niet meer koken. Schuim de soep een beetje op met een staafmixer en verdeel over de kopjes.

Commentaar van de chef: De soep door een zeef halen is om de citroenrasp op te vangen. Laat je die rasp achterwege of vervang je het door een theelepel citroensap dan is het zeven van de soep niet nodig. Je kunt in dat geval ook de kaas malen in het maalbakje van de staafmixer en toevoegen aan de groentebouillon en de room en goed roeren. Vlak voor het serveren haal je er dan de staafmixer door.
Groentebouillon zelf maken is helemaal niet zoveel werk en je kunt het uitstekend invriezen.

Heerlijk!!!!!

Published by

One thought on “Soep van parmezaanse kaas met courgetteblokjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *