Spaghetti aglio olio

Het lijkt zo simpel en dat is het ook. Toch komt deze simpele spaghetti alleen maar volop tot zijn recht als je hele goede ingrediënten gebruikt en niet alles zonder nadenken door elkaar smijt. Dus voor deze pasta open je dat geweldige flesje olijfolie en neem je een goede kwaliteit spaghetti van harde tarwe (geen verse dus !)

Er gaan twee grote pannen op het vuur. In de ene pan kook je de 350/400 gram spaghetti beetgaar. Ondertussen verwarm je in de andere pan 16 eetlepels olijfolie met 4 knoflooktenen die in hele dunne plakjes gesneden zijn en eventueel naar smaak 2 of 3 heel fijngehakte gedroogde chilipepertjes.
Na een paar minuten smoren (niet bruinbakken !) doe je er een klein bosje ragfijn gesneden platte peterselie bij en 4 eetlepels van het water waar de spaghetti in staat te koken. Een paar minuten goed doorwarmen. Spaghetti in een vergiet storten en niet afspoelen s.v.p. Haal de andere pan van het vuur en hussel er de spaghetti door. Direct op tafel met een goed glas rode wijn. En verpruts dit nou niet door er geraspte parmezaan overheen te doen. Puur eten en proeven wat je eet.

Published by

25 thoughts on “Spaghetti aglio olio

 1. Dit is zalig! mijn favoriete pasta recept.
  maak het heel vaak.. ‘na het stappen ook zeer goed te bereiden!

 2. niet voor in de werkweek (this is Holland man! knoflook), maar heerlijk op de vrijdagavond. Ik kreeg al trek bij het lezen. 🙂

 3. Hoe je dat ook weer brengt……….. 🙂
  Ik ga mijn spaghetti ook nóóit meer afspoelen!
  (Spaghetti in een vergiet storten en niet afspoelen s.v.p.)
  Wist ik echt niet.
  Maar dat ik dit ga proberen stáát!

  BTW; ik maak heel vaak jouw mozzarella-tomaat snackjes.
  ’n Succesnummer!
  Simpel maar succesvol!

 4. Wat geen kaas!
  Vers geraspte superdroge Parmazaan derop, niet te veel. Knapperig Italiaans brood, vers uit de oven. En smullen maar.
  En dan koude Italiaanse witte wijn of ijskoude Spumanti.
  Jammmmmmie!!!!!!!!!

  1. Zo is hij inderdaad het lekkerst. Zo at ik het ook in Italië toen ik daar woonde. Als alles doorelkaar is gedaan er verse peterselie door roeien en beetje parmezaanse kaas erover en lekker vers brood. Ga het vanavond maken!

 5. Net teruggekomen van mijn vakantie in Italie (lago maggiore.. geweldig!) en mijn spaghettiavonturen bij de restaurantjes besloot ik vol goed moed zelf spaghetti aglio olio te maken. Ik heb bij jou volgens mij een goed recept gevonden maar het is totaal mislukt.
  a. had ik de olie te heet waardoor knoflook gewoon direct bruin werd (mag niet volgens jouw recept dus ik denk ik dat ik de knoflook in koude olie moet doen in de pan en dan langzaam opwaren?) en
  b. had ik gewoon de goede olie niet – er zat geen smaak aan voor dit recept. Het was geen goedkoop huismerk van t een of ander maar een olijfolie (extra nog wel).

  Kan je me uit de brand helpen? wat vind jij een goede olie en hoe zorg ik ervoor dat mijn knoflook wit blijft (gesmoord wordt). En graag ook meteen een suggestie voor goede pasta (ook dat is te kust en te keur te koop).

  Met dank van een beginnende pasta kokkereller in nood… Irma.

 6. @Irma. De pan laag zetten en zachtjes smoren die knoflook. Laag dat vuur!
  Goede olijfolie is een kwestie van smaak. Maar als je de knoflook niet bruin bakt (bitter!!!) dan heb je grote kans dat de smaak van de olijfolie meer naar voren komt. Bezoek een Italiaanse delicatessezaak en vraag hun mening. Veel delicatessenzaken hebben verstand van olie.

 7. Vandaag voor het eerst gemaakt……….. heerlijk!
  En natuurlijk wel verse Parmazaan erover (na het zonder ook geproefd te hebben).
  Dat maakt het voor mij toch af, ipv dat het iets verprutst.

  Moet nog wel een delicatesse winkel voor echt goede olie zien te vinden.

 8. hoi. ik ben chauffeur en kom regelmatig in italie. deze spaghetti is ook mijn favoriet. er moet alleen wel genoeg rode peper in want anders is het een beeje flauw vind ik.
  en variatie tip = snijd er wat salami doorheen. klinkt misschien wat vreemd, maar deze spaghetti is een lokale gerecht in de regio trevisio en echt heel erg lekker. ik weet alleen niet precies hoelang van te voren de salami erdoorheen moet helaas. heb het aan de kok gevraagd maar het werd me niet helemaal duidelijk hoe hij het precies deed. beetje uitproberen dus. eet smakelijk allemaal.

 9. @v.
  Ik heb nog nooit van mijn leven zout bij het koken van spaghetti gedaan.
  Maar dat zegt niks natuurlijk.

 10. Natuurlijk moet er Parmesan op! In andere – lees armere – tijden gebruikten Italianen namelijk zelfs gebakken broodkruimels om de smaak van Parmesan wat na te bootsen!

 11. Hallo,

  Ik wilde dit gerecht gaan maken, maar had alleen basilicum ipv peterselie..

  Dus toen werd ’t: Spaghetti, Olijfolie, Knoflook, Chilipeper, Basilicum, Parmezaan (toch) en vers gemalen Peper.

  Was superlekker!

  Dank voor de inspiratie..

 12. Hey super recept inderdaad maar let op laat de
  Pasta wel goed uitlekken dat zorgt ervoor dat de
  Olie en pasta beter mengt. Want water en olie mengt
  Niet. Eet smakelijk!

 13. Super lekker pasta gerecht.
  Echter je krijgt hiermee niet genoeg groenten binnen.
  De spagetti heb ik geserveerd samen met kibbeling en een salade. Heerlijke combinatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *