Spruitjes uit de oven met garam masala en kaas

Met spruitjes hebben veel mensen een haat-liefde verhouding. Je bent er dol op of je rent heel hard weg bij het idee alleen al. Wij zijn er dol op. Al smaken de spruitjes niet meer zoals ik mij van vroeger herinner. De smaak lijkt wat afgevlakt in de loop van de tijd. Toch eten we ze regelmatig in de wintermaanden. Je kunt zulke heerlijke gerechten maken met de kleine groene bolletjes. Van stamppot tot curry. Met pasta, aardappelen en zelfs met rijst.

DeMan besloot deze keer een ovenschotel met spruitjes te maken. Hij deed er van alles in en het resultaat was echt heerlijk. Op de blog ermee dus.

Voor twee personen hadden wij 400 gram spruitjes (schoongemaakt gewicht). Die kook je 10 minuten of tot ze bijna gaar zijn. Afgieten en afspoelen met koud water zodat het koken stopt. Dan bak je 100 gram kleine spekblokjes uit samen met een fijngesneden sjalotje en een knoflookteen. Als de spekjes uitgebakken zijn en het sjalotje glazig dan mag het vuur uit. De spruitjes gaan nu bij de spekjes samen met een 1/2 potje (125 gram was het hele potje) crème fraîche, 100 ml slagroom (half pakje was dat), 3 tot 4 theelepels garam massala en een theelepel pimenton. Geen zout want er gaat nog kaas over. Roer alles goed door elkaar en doe het in een ingevette ovenschaal. Er gaat flink wat kaas over (wij kozen parmezaan) en dan kan het in de oven op 180 graden. Na 20 minuten zijn de spruitjes warm en goudbruin.

Als je alleen maar room in huis hebt dan gebruik je 200 ml en laat je het een beetje inkoken met de spekjes en sjalotjes. Doe dat dan wel voor je de spruitjes erbij doet anders koken die nog verder gaar.

Wij aten er gebakken aardappelen bij.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *