Sri Lankaanse melktoffee die op fudge lijkt

fudge
Foto van Flick

Een recept plaatsen terwijl je het gerecht nog niet zelf gemaakt heb. Dat doe ik met deze toffee die op fudge lijkt. Sinds ik het boek Sri Lanka Food in huis heb moet ik steeds aan het recept voor deze Sri Lankaanse melktoffee denken. Maar ik maak het niet want het is voor 50 stuks en ik weet nu al dat ik er 49 opeet en vervolgens aan DeMan vraag of hij er ook eentje wil. Dus ik begin er niet aan maar ga het recept wel met jullie delen. Ik schreef een recensie over dit geweldig fijne boek bij Hebban en in die recensie staat het recept voor overheerlijke Pittige kip in honing gebakken. Maar heel verrassend zijn ook de zoete desserts zoals de butterscotchpudding en de biscuitpudding die ik zeker nog eens ga maken. Maar dus ook deze Sri Lankaanse melktoffee die erg op fudge lijkt doet mij watertanden.

Zo maak je het:
In een grote pan doen we 355 gram suiker, 1 blikje (225 gram) zoete gecondenseerde melk en 190 milliliter koud water. Zet de pan op een matig vuur en laat het al roerend aan de kook komen totdat het karamelmengsel dikker wordt. Pas op voor aanbranden! Blijf roeren en zet het vuur lager als het dreigt over te koken. Vervolgens doe je er 75 gram fijngehakte cashewnoten bij samen met 1 tl vanille-essence (een zakje vanillesuiker mag ook) en een eetlepel boter.
Na zo’n 25 minuten gaat het mengsel loslaten van de zijkant van de pan. Als dat het geval is haal je de pan van het vuur en giet je de hele zaak in een goed ingevette vierkante bakvorm van 20 cm. Laat het hard worden en teken dan met de achterkant van een mes de vierkantjes. Als het helemaal is afgekoeld kun je het in stukken snijden.

Het lijkt mij dat je dit net zo goed kunt maken met walnoten of hazelnoten.
Verder krijgen jullie geen recepten uit dit fijne boek. Als je er nog meer wilt dan koop je het zelf maar. En laat vooral even weten hoe deze Sri Lankaanse toffees geworden zijn.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *