Stoemp oftewel Rumbledethumps

stoemp

In het kader van de alomtegenwoordige actie tegen verspilling en wegkieperen van voedsel maken wij stoemp.
Iedere taal heeft zijn eigen woord voor stoemp. Stoemp is stamppot maar dan niet gestampt. Leukste naam voor stoemp hebben ze in Schotland. Daar noemen ze het Rumbledethumps. Die naam vind ik wel een beetje klinken zoals het gerecht ook gemaakt wordt. Je knikkert groenten en aardappelen tegelijk in de pan, water (of bouillon) erbij en de vlam eronder. Je kunt de groente ook eerst even smoren in wat boter en dan de aardappelen erbij. Dat is nog smakelijker. De hoeveelheid vocht moet je even op gevoel doen want we gaan niet afgieten. Alles blijft in de pan. Af en toe even roeren en kijken of er nog wat vocht bij moet.

De aardappelen in niet al te grote blokjes snijden en als je er andere ‘harde’ groente zoals wortel, knolselderij, pastinaak etc. doorheen doet dan blokjes in hetzelfde formaat en tegelijk in de pan. Een mix van verschillende groente is uiteraard ook heerlijk. Wij maakten deze Rumbledethumps met prei en witlof. Want van beide lag er nog een exemplaar. Ook die groente kan tegelijk met de aardappelen in de pan.
Niet stampen maar alleen omscheppen met wat room en boter. Eventueel uitgebakken spekjes erdoor of hamblokjes. Wij hadden een vleesloze dag en dus bakten we wat uienprut erbij. Dat kun je weer opleuken met champignons of paprika’s.

Het ultieme wintergerecht als je restjes groente op wilt maken. Weinig werk. Zo klaar en een zeer smakelijke maaltijd. Ook te serveren in een grote kom. Beentjes op de poef. Glaasje binnen handbereik. Veel leuker wordt de winter niet. Dus nooit meer wegkieperen die ene wortel, dat stukje knolselderij of die eenzame pastinaak.
Fijn Rumbledethumps maken.

Een overheerlijke stoemp van witlof met ham en kaas maakt Jeroen Meus. Ook een geweldig recept. Hier recept met filmpje.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *