Laat de herfst maar komen. Nee hoor, we genieten nog van die mooie nazomer maar de eerste stoofschotel van het seizoen komt morgen alvast op tafel. Een favoriet is deze Boeuf a la Marinière en daarom kunnen we niet wachten tot het echt koud gaat worden. Voldoende voor 4 tot 6 personen en je kunt het een dag van te voren maken (en prima invriezen) maar …… de laatste ingrediënten mogen er pas 5 minuten voor het aan tafel gaan bij. Zout en peper 1 kg runderriblappen (of ander stoofvlees) en snij het in duimdikke repen. Verhit 50 gram bakboter en bak de helft van het vlees op hoog vuur bruin. Uit de pan halen en in nog eens 50 gram bakboter de andere helft van het vlees bruin bakken. Ook uit de pan halen. Laat je niet verleiden om al het vlees tegelijk te braden want dan komt er teveel vocht uit en wordt het niet bruin. Bak in het achtergebleven vet 3 grof gesnipperde uien bruin en doe er aan het einde een eetlepel tomatenpuree bij. Afblussen met een deciliter witte wijn. Toevoegen: een laurierblaadje en 4 fijngesneden ansjovisfilets. Goed roeren en het vlees (met uitgelopen vocht) er weer bij doen. Laat alles op een heel laag vuur in drie tot vier uur gaarsudderen met het deksel op de pan. Roer zo af en toe voorzichtig en voeg steeds nog een scheutje witte wijn bij. En dan komt het !!! Vijf minuten voor het serveren roeren wij door deze stoofschotel: 3 uitgeperste teentjes knoflook, 1 volle eetlepel scherpe mosterd, 3 eetlepels fijngesneden peterselie en een eetlepel cognac. Die laatste hoeft niet maar is wel smakelijk. Even goed doorwarmen en dan genieten !
wat grappig – ook ik ben op dit moment bezig met boeuf bourguignon (net even anders, natuurlijk) – ’t staat al 2 uur op. zit vast in de lucht.
verder ben ik ook nog bezig met een lamscurry e.d. op zaterdag/zondag kook ik vaak een heleboel porties van alles en nog wat tegelijk voor de diepvries — ben ik de komende werkweek meestal zó klaar.
ik krijg a.s. donderdag 2 ex-collega’s te eten en ik was al aan het bedenken wat ik zou koken. Bedankt: ik weet het nu!
Dit staat binnekort bij ons op het menu! En daar hoeft het echt niet koud en herfstig voor te zijn… Dit smaakt altijd! 🙂
Ten eerste…..complimenten aan al die simpele maar toch o zo smakelijke recepten. Eenvoud versus al die poespas van tegenwoordig. Ik heb echter een klein vraagje; past ansjovis met zo’n uitgesproken smaak in een vleesgerecht?? Temeer ik het anders zonde vind in een stoofschotel van 3 – 4 uur. Ben benieuwd…..
@Mei-ju. Dank voor het compliment. Simpel en toch smakelijk en soms spectaculair is de voorwaarde voor recepten op deze weblog.
Ja, ansjovis is geweldig in een vleesgerecht. Met name een stoofschotel. Maar ook een goed gegrilde entrecote met een reepje ansjovis erover is een mooie combinatie. Vlees en vis zijn prima te combineren. Denk bijvoorbeeld maar eens aan kip met tonijnsaus. Oh, die staat er nog niet op maar die komt nog wel.
Gewoon doen en wellicht maak je nooit meer een stoofschotel zonder ansjovis. 😉