Stoof van runderlappen met sjalotjes en bier

herfststoof

Niets moeilijker dan een fijne foto maken van een stuk gebraden vlees of stoofschotel. Lijkt over het algemeen nergens op. Maar smaakt des te beter want het vlees op de foto was heel mals en viel bijna uit elkaar bij het aanraken. We gaan de tijd van stoof- en stamppotten weer tegemoet dus even oefenen met deze is een goed begin. Ik had hem eerst Herfststoof willen noemen maar dat ststststst in het midden vond ik niet handig.

Voor twee personen hadden wij 300 gram magere runderlappen. Daar maakte DeMan twee lappen van 150 gram van. Lekker dik insmeren met mosterd en dat even in laten trekken en dan flink wat verse peper erover.
Het vlees braden we snel aan alle kanten bruin in hete boter en olie en halen het dan uit de pan. In diezelfde pan en met een beetje boter er nog bij, als het nodig is, doen we 8 tot 10 kleine sjalotjes schoongemaakt en gehalveerd. En flink wat verse tijm. Gewoon de takjes erin want die vissen we er later wel uit. Uiteraard gaat er ook wat heel fijngesneden knoflook in. Smoren die sjalotjes tot ze een mooi lichtbruin kleurtje hebben. Dan doen we het vlees er weer bij samen met een flesje bier, een theelepel bruine suiker en een laurierblad.
Bier mag gewoon pils zijn maar een bruin biertje of ander soort is ook prima.
Heel zachtjes smoren met het deksel op de pan. Af en toe kijken of er nog genoeg vocht is en zo niet dan beetje water (of bier of witte wijn) erbij doen.

Afhankelijk van de kwaliteit en de dikte van het vlees is het na 2,5 of 3 uur lekker zacht.
De gesmoorde en botergare sjalotjes met jus, die we nog even afmaken met wat peper en zout, gingen over de broccolistamppot die we erbij aten.

Published by

3 thoughts on “Stoof van runderlappen met sjalotjes en bier

  1. Klinkt heel goed! Is mijn diëtiste het hiermee eens? ( diabetesll) Geen suiker en idd bouillon. Persoonlijk zou ik er rode wijn in uitgegoten hebben 😉 en dan dat stamppotje, zaaalig

  2. Meteen zin gekregen in zo’n runderstoof. Inderdaad onmogelijk om fatsoenlijk op de foto te zetten, maar wat is het toch lekker. De kleine sjalotjes ga ik de volgende keer zeker toevoegen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *