Sukadelappen zoals oma ze zeker niet maakte

stooflapjes

Geen idee hoe de sukadelapjes van mijn oma smaakten. Alcohol deed ze er vast niet in want dat dronk ze zo wel op. Oma had haar eigen jeneverfles en had er zelfs een leuk jasje voor gebreid zodat niemand zou zien dat het een fles was die naast haar stoel stond. Nee, we waren met z’n allen gek, nou goed? Ook over alcohol en kinderen werd in die tijd niet zo moeilijk gedaan. Al jong kregen wij een glaasje brandewijn met suiker of een advocaatje voor onze neus. Waren we lekker rustig daarna.

Voor twee personen nemen we 400 gram sukadelappen.
Sukadelappen insmeren met (honing)mosterd, goed peperen en zouten en daarna door de bloem halen. Dan lekker bruin bakken in boter. Haal ze uit de pan en zet even apart.
In dezelfde pan (nog wat boter erbij) 2 of 3 gesnipperde uien en 5 of 6 niet al te grote wortelen in dunne plakjes gesneden 10 minuutjes smoren samen met een paar tenen fijngesneden knoflook, een halve eetlepel tomatenpuree en een laurierblad.
De sukadelappen mogen weer in de pan en dan gaan we er vocht bijdoen. We kiezen rode wijn en rode port. Van allebei evenveel tot de sukadelappen net onder staan.
Op een heel zacht pitje en met het deksel op de pan sudderen tot de sukadelappen botergaar zijn. Dat duurt minstens drie uur maar als je ze vier uur laat staan is het ook goed. Heel voorzichtig de sukadelappen omdraaien af en toe mag.
Kijk een paar keer of er nog vocht genoeg in de pan zit. Zo niet, dan naar keuze bijvullen met water of wijn/rode port. Pas op het eind eventueel nog wat peper en zout erbij.

Maak je deze overheerlijke sukadelappen in de slowcooker dan doe je ze na het bruinbakken als eerste in de pot en dan de wijn/rode port erbij maar dan zodanig dat de sukadelappen net niet onder staan. Vervolgens doe je er de gesmoorde ui/wortel overheen. De Crock-Pot mag 5/6 uur op laag.

Published by

3 thoughts on “Sukadelappen zoals oma ze zeker niet maakte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *