Syrkini

Syrkini heten de kleine pannenkoekjes die in Slavische landen bij het ontbijt worden gegeten. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat ze ook als lunch en bij de koffie of thee erg lekker zijn. In Rusland maken ze ze met Russische yoghurt (tvorog). Je kunt ze ook met cottage cheese maken. Kortom, er zijn vele wegen die naar een schaal met lekkere Syrkini’s leiden. Aan de slag.

Ingrediënten

2 eieren
2 eetlepels suiker
een zakje vanillesuiker
een snufje zout
een theelepel kaneel (hoeft niet, mag wel)
500 gram volle kwark (10% vet)
2 – 3 eetlepels bloem
de rasp van een halve citroen
rozijnen voor de liefhebbers (ik niet, dank u)

In deze volgorde door elkaar mengen:
De suiker met de eieren, de citroenrasp, zout, vanillesuiker en eventueel de kaneel. Als dat goed gemengd is mag de kwark erdoor en vervolgens de bloem. Het moet een stevig beslag zijn. Mag het wat steviger dan doe je er de derde eetlepel bloem bij. Als laatste gaan de rozijnen erdoor.

Verhit wat neutrale olie in een koekenpan. Schep het beslag met een eetlepel in de pan. Het moeten kleine rondjes worden. Bak ze aan beide kanten bruin. Lekker met dikke room en jam. Maar met boter en suiker ook niet te versmaden.

De onvolprezen Martha Stewart maakt ze weer op een heel andere manier met andere hoeveelheden. Ook leuk om een keer te proberen. Hier het recept met een filmpje.

KokenKoken

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *