Taart met prei en gestoomde makreel

makreelpreitaart1
makreelpreitaart2
makreelpreitaart3

Als je geen recepten kunt lezen kun je ook niet koken want je ziet dan de fouten in een recept niet en dat kan grote gevolgen hebben. Zo zag ik in een recept voor een hartige taart staan dat deze 40 minuten in de oven moest op 250 graden. En geloof mij nou, als je een ovenschotel of taart op 250 graden in de oven zet en die een half uurtje laat staan dan moet je:

1. de brandweer bellen
2. de keuken opnieuw witten
3. patat halen

Dat zijn dus geen grappige vergissingen. Je kunt er zeker van zijn dat de temperatuur en tijd in dit recept kloppen want wij maken het regelmatig. Neem een lage ronde vorm van 23/24 cm doorsnee. Maak een gestoomde makreel schoon en verdeel in heel kleine stukjes. Snij twee preien heel fijn in kleine halve ringen en een knoflookteen in kleine stukjes en bak samen in wat boter ongeveer 10 minuutjes. Beetje af laten koelen.

Beleg de vorm met bladerdeeg en verdeel daar de makreel gelijkmatig over. Prei mengen met drie eieren, 100 gram geraspte Parmezaanse kaas, een theelepel garam masala (of kerrie), een theelepel gemalen komijn en wat zwarte peper. Voorzichtig over de makreel uitsmeren en 30/35 minuten op 190 graden. Als je de vorm ietsje onder het midden zet dan hoef je het bladerdeeg niet voor te bakken. Ik doe dat eigenlijk nooit.
Deze hartige taart is zowel warm als op kamertemperatuur heerlijk en met sla erbij heb je een complete maaltijd voor twee grote of drie kleine eters. Met een voorafje en dessert is het voldoende voor vier. In smalle punten met wat tomatensla heerlijk als voorafje. En niet te vergeten de volgende dag als lunch of snack.

Dit recept is een herziene versie van een recept uit 2005

KokenKoken

Published by

3 thoughts on “Taart met prei en gestoomde makreel

 1. Ik had al eerder die 250 graden gezien en dacht nog “Huhh?”, ik kan mijn oven niet eens op 250 graden krijgen. Ik zou sowieso mijn hartige taart bakken op de temperatuur die ik meestal gebruik 180 of 200 graden.
  Maar het is wel goed dat je het veranderd hebt, je moet er toch niet aan denken dat in kokkerellend Nederland overal de brandweer met loeiende sirene moet komen opdraven šŸ™‚

 2. Nog tips om al die rottige graatjes uit de makreel te halen? Geduld is niet mijn sterkste kant en ik haat graten in mn eten!!
  Pincet is zo’n gedoe maar ws ontkom je daar niet aan. Lijkt me trouwens heerlijk šŸ˜‰

  1. Gerda, twee tips:
   1) eigenlijk zit een makreel best logisch in elkaar. Bestudeer het eens dan weet je precies waar de graten/graatjes zitten en hoe je zo’n ding het beste uit elkaar kan halen.
   2) een bƩƩtje visboer doet het met plezier een keertje voor je voor

   Beide bovenstaande heb ik ook gedaan, evenals haring schoonmaken. Je snapt het pas als je het door hebt! Sterkte…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *