Tabouleh

tabouleh

Het mooie weer komt eraan en dus willen we niet alleen buiten eten maar ook makkelijk en zomers. Deze couscous die ik tabouleh noem maar die door anderen gewoon couscous genoemd wordt is echt heerlijk. Kijk goed op de verpakking van de couscous en volg de aanwijzingen. Meestal is dat gelijke hoeveelheid couscous en kokend water en dan even afgedekt laten staan.
Vervolgens gaan we van de couscous een tabouleh maken. Niet de originele maar eentje waar we van alles en nog wat in stoppen. Je kunt het nogal eenvoudig houden door er alleen heel fijngesneden tomaat (zonder de natte binnenprut), knoflook, bosuitje en veel verse kruiden zoals peterselie, tijm of munt (!) door te doen.
Je kunt er een luxe tabouleh van maken door bijvoorbeeld kleine uitgebakken spekblokjes, ham, salami, zwarte olijven, paprika, kappertjes, gebakken champignons, ragfijne pepertjes etc door te husselen of, zoals hier, stukjes worst, salami, chorizo als garnering erop te leggen.
Maak een keuze en neem niet teveel vulling zodat er nog wat tabouleh te zien is. Maak de schotel vroeg op de dag zodat de smaken goed kunnen intrekken. Zet een uurtje van te voren uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Stukje vlees, vis of een veggie erbij en wat tomatensla met basilicum en mozzarella.
De rest van de dag zit je met een boek onder de parasol en als je dan nog niet het Provencegevoel krijgt weet ik het ook niet meer. De overgebleven tabouleh (ha ha) is de volgende dag nog lekkerder als lunch.

Published by

11 thoughts on “Tabouleh

 1. wat een heeeeerlijke site Cornette,
  wat een plezier om te bekijken en te lezen,
  ik zit met het water in mijn mond te twijfelen welk lekker iets ik nou als eerste zal gaan maken ­čśë
  dankjewel,
  ga door ga door ga door,
  ­čśë

 2. Ziet er wel lekker uit alleen dit is niet hoe Tabouleh hoort. Je maakt de echte Libanese (Libanees gerecht) Tabouleh met bulgur ipv couscous.. De peterselie is het hoofd ingredi├âĂĺ├é┬źnt, dan gaat er nog fijngesneden ui, munt en citroensap doorheen. Beetje kaneel en wat zout. Wat jij hebt gemaakt is lijkt meer op gewoon couscous..

 3. Tabouleh zoals ze het in Frankrijk maken lijkt heel erg op deze. In de supermarch├â┬ę kan je zelfs heerlijk lui kant-en-klare kopen! Misschien is dit de Marokkaaanse variant? Eerlijk gezegd, Nadine, vind ik de ‘Franse’ v├â┬ę├â┬ęl lekkerder en de Libanese die jij noemt ken ik ook – niet te kanen. Daar gaat me toch een bult peterselie doorheen, je mond trekt er van samen. Nou, ik ga je recept iig proberen Cornette!

 4. @Majnuna. Kant en klaar tegenwoordig ook bij Appie. Maar daar doen wij toch zeker niet aan? En inderdaad, ik hou ook niet van zo’n overdaad aan peterselie. Droge groentesoep noemen wij dat.

 5. Je gaat toch zeker geen Lassie Couscous gebruiken???????? Bah, Bah, Bah. Je hoeft couscous of Bulgur helemaal niet te koken. Alleen wellen en dat gaat zelfsheel goed in koud ater. Gebruik eens een biologische Couscou, desnoods van Alber Hein, en je proeft ineens een hele lekker iets.

 6. wel.. om ook even een opmerking te plaatsen.
  wel de couscous met minder water dan op de verpakking staat.
  Laat het alle water opzuigen en stop hem dan 2* 1 min in de magnetron.

  dan heb je bijna de echte couscous ­čśÇ

 7. Als je dan eens iets anders dan de Hollandse pot wil eten volg dan de originele receptuur en daar hoef je alleen maar het woord Tabouleh (Tabouli) voor te googlen. Wikipedia bijvoorbeeld geeft niet alleen beknopt de geschiedenis weer, maar ook het recept.
  Net als in de Italiaanse keuken ligt de kracht van dit gerecht in de eenvoud: verse ingredi├â┬źnten en vooral niet teveel. Misschien op de bulghur en/of couscous na, zijn bosui, tomaten, peterselie, munt, olijfolie en citroensap inmiddels gemeengoed geworden, dus zo exotisch is het nou ook weer niet.
  Tegenwoordig zijn er zoveel Turkse en Marokkaanse winkels waar je de spullen vers kunt kopen, dan ga je toch zeker niet aan de gang met Lassie of zo?
  Om te suggereren, dat je het geheel kunt opleuken met godbeterhet spekblokjes of ham is echt een gotspe! Net zo onvergeeflijk als al die shoarma van varkensvlees! Eet het eerst eens zoals het al generaties wordt gegeten en ontdek, dat die keuken wijs is: het is goed zoals het is.

 8. @Ingeborg. Door te stellen “het is goed zoals het is” zullen we dus nooit een gerecht kunnen veranderen of naar eigen smaak kunnen aanpassen.
  Hoe iemand een gerecht maakt en eet is eigen keus. Ieder maakt dat voor zich uit.
  De manier waarop het al generaties wordt gegeten is heerlijk maar dat wil niet zeggen dat je daar niet zelf mee aan de slag kan en mag gaan. Dat maakt ieder voor zich wel uit Ingeborg.

 9. Hee! Hele goede tip –> lekker rozijntjes (van die donkere sultana, eerst even wellen in water) erdoorheen en evt. F├ęta!:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *