Tapenade

Het woord Tapenade komt van Tapeno. Provençaals voor kappertjes. Er zijn heel veel Tapenade-recepten en natuurlijk kun je ook je eigen recept ontwikkelen. Je hebt voor het maken van Tapenade in ieder geval een keukenmachine, blender of staafmixer met maalbeker nodig. De één doet alles bij elkaar en maalt het tot Tapenade en de ander maalt eerst het grootste deel van de ingrediënten en als laatste de olijven die dan vervolgens net niet helemaal fijngemalen worden. Kwestie van smaak en uitproberen. Tapenade is heerlijk op stokbrood (zie foto) maar ook op vis, vlees, in tomaten of champignons. Bewaren kan maar dan moet je het in een jampot of i.d. stoppen en een laagje olijfolie erop schenken. Deksel dicht en in de koelkast. Op die manier blijft een Tapenade een tijdje goed. Maar waarom zou je een Tapenade bewaren als je er zoveel mee kunt doen. Probeer deze recepten eens en smul !

500 gram groene of zwarte olijven, 1 teen knoflook, 3 eetlepels kappertjes (afspoelen en goed uitlekken), 6 ansjovisfilets, 1 deciliter olijfolie, 1 eetlepel cognac.
Dat is de Provençaalse versie. Wil je Tapenade uit Marseille maken dan vervang je de cognac door witte rum. Een overblijfsel uit de tijd dat de schepen in Marseille hun rumvaten daar aan land brachten.

Maar vanzelfsprekend maken we ook de Tapenade van Elizabeth David (1913-1992). De schrijfster van zoveel prachtige Provençaalse kookboeken.
24 zwarte olijven, 8 ansjovisfilets, 2 grote eetlepels kappertjes, 50 gram tonijn uit blik (goed uitgelekt), een kopje olijfolie en wat citroensap.

Probeer ook eens wat het resultaat is als je wat zongedroogde tomaatjes of verse kruiden zoals tijm of oregano toevoegt.
Er zijn veel wegen die naar de Provence leiden !

Published by

4 thoughts on “Tapenade

 1. Ik durf het bijna niet te zeggen… mijn Tapenade:

  Groene of zwarte olijven
  Ansjovis of (kruiden)zout
  Basilicum & Peterselie
  Walnoten of Pijnboompitten
  Olijfolie of Zonnebloemolie
  Parmezaanse kaas (alleen in de ansjovisloze tapenade)
  Knoflook / Azijn / Suiker.

  Nou, dat wordt feest!
  Geen noten maar drank en met kappertjes en tonijn lijkt me ook heerlijk!
  Hoe ik aan bovengenoemd recept kom? Géén idee!
  Maar de Tapeno’s in mijn Tapenade ontbraken wel en dat is op z’n zachtst gezegd vreemd!
  Heerlijk weer Cornette! Maar eerst de Luxe Visschotel want die is er bij ingeschoten. Vandaag was het Tapas-restjes-dag; wéér lekker!

 2. goddelijk!!!! mag mijn favoriete tapenade ook?

  veel verse peterselie
  oude geraspte kaas
  walnoten
  citroenrasp en wat sap
  knofje
  peper,zout
  en smullen maar, ook erg lekker ipv boter op je brood alleen zorgen dat je collega’s niet je hele lunch ruilen voor een saai bammetje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *