Thaise viskoekjes met Thaise hete saus

Heet die Thaise saus!
Heet die Thaise saus!

Vrijwel iedereen die van Thais eten houdt krijgt ook weleens een viskoekje op zijn bord. Ze zijn anders dan de viskoekjes uit de niet-Aziatische keuken. Veel simpeler ook. Althans, mijn recept.
Want je ziet recepten op internet waarvan je denkt, hoe krijg je het voor elkaar om dat allemaal in zo’n simpel viskoekje te proppen. Een kruimeltje van dit en een mespuntje van dat, een scheutje zus en een lepeltje zo. Dat gaan wij dus niet doen.
Hoeveel viskoekjes je haalt uit 400 gram vis is uiteraard afhankelijk van hoe groot je ze maakt. Maar een stuk of 10 moet wel lukken.

We nemen 400 gram kabeljauwfilet. Dat gaan we pureren in de keukenmachine of blender samen met 1,5 eetlepel rode currypasta, 3 eetlepels vissaus en een groot ei.
Als het een goed gemengde massa is gaat het in een kom en dan doen we er 4 djeroek poeroet blaadjes in maar die moeten in hele smalle reepjes. Gaan we dat snijden? Nee, die knippen we met de schaar zo dun mogelijk. Veel makkelijker.
Dan mogen er nog een paar blaadjes fijngesneden basilicum in of een bosuitje in dunne ringetjes.
In Thailand gebruiken ze een vijzel om de vis te pureren en dat gaat natuurlijk ook uitstekend.

Maak er platte ronde koekjes van en bak ze een minuutje of 4/5 in de (frituur)olie. In de koekenpan gaat ook prima.
Lekker als snack maar ook als bijgerecht bij een Thaise maaltijd. Of tussen een pitabroodje met een plakje komkommer erbij.
En uiteraard heerlijk om te dippen in hete Thaise saus en die gaat zo:
In een pannetje breng je 1,5 dl rijstazijn op een laag vuur aan de kook met 100 gram suiker en 3 eetlepels water. Roeren tot de suiker is opgelost en dan afkoelen tot lauwwarm.
Vervolgens doe je erbij: 2 eetlepels vissaus, 1 rode en een groene peper heel fijngesneden met zaadjes en al, een fijngehakt knoflookteentje en een sjalotje in piepkleine stukjes.
Laat minstens een half uur de smaken intrekken. Wat je over hebt van de saus in de koelkast bewaren. Is bij veel dingen lekker. Een eetlepel saus door de sperzieboontjes maakt ze een stuk minder saai.

KokenKoken

Published by

3 thoughts on “Thaise viskoekjes met Thaise hete saus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *