Tijmlikeur

Op het terras staan vijf grote tijmplanten. Vier donkere en één citroentijm. Vraag is natuurlijk wat je met zoveel tijm moet beginnen. Het antwoord is simpel. Tijmlikeur maken. Een fluitje van een cent en je eindigt met een likeur die niet in de winkel te koop is en bovendien een geweldig kado is. Wat je in ieder geval nodig hebt is een grote weckfles van 1 liter met zo’n rubber rand. Te koop bij iedere Blokker, Marskramer en noem ze maar op. Spoel de pot goed om met heet water en wat soda en laat hem droog worden. Verder is het wachten tot de tijm in bloei gaat maar dat is of nu het geval of binnen heel korte tijd. Pluk op een droge en warme dag zo’n 80 tot 100 tijmtakjes met bloem. Niet zeuren over de beestjes die erin zitten want die overleven het echt niet en na één glaasje kan het je niet meer schelen.

Stop de tijmbloemen in de weckfles. Deze moet tot de rand gevuld zijn. Vervolgens doe je 80 suikerklontjes op de tijmbloemen die dan vanzelf naar beneden gedrukt worden. Giet de fles verder tot de rand vol met Jenever, Korenwijn of Wodka. Sluit de pot goed af en zet hem twee maanden op een donkere koele plek. Zeef na twee maanden de inmiddels gouden likeur en giet het in een mooie fles. Zelfgemaakt etiket erop en na een zware maaltijd een glaasje nemen.
De Franse naam voor deze likeur is Riquiqui of La Farigouleto. Experimenteer ook eens met andere kruiden die in bloei staan zoals salie.

Published by

2 thoughts on “Tijmlikeur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *