Tiramisu

Als je via Google een recept zoekt voor Tiramisu dan ontploft je computer zowat. Er is zelfs een kookboek met alleen maar Tiramisu-recepten. Punt is alleen dat heel veel van die recepten iets toevoegen aan het origineel om er een leuke draai aan te geven. Ik zeg: vooral doen maar wel met je vingers van mijn Tiramisu afblijven. Dit is een versie die wij al jaren maken en die altijd weer een succes is. Bovenaan het recept staat “voor 8 personen”. Daar heb ik lang geleden al een streepje doorgezet en er “voor 4 personen” van gemaakt.
Maar dat is wat overdreven hoor. Als je een flinke maaltijd achter de kiezen hebt dan is het voor meer dan 4 personen. Fijne is dat het de volgende dag nog lekkerder is. Dus verander aan de hoeveelheden niets en eet de volgende dag de rest op. Als er nog een rest is.
Ik gebruik een (oven)schaal van zo’n 25 x 20 cm maar iets kleiner of groter is ook prima. Dan worden de lagen wat dunner of wat dikker. Maakt allemaal niet zoveel uit.

Klop 4 eidooiers schuimig en strooi er terwijl je klopt 100 gram suiker bij. Beetje voor beetje. Blijf kloppen tot de suiker is opgelost en klop er dan, lepel voor lepel, 500 gram mascarpone door tot je een dikke vloeibare massa hebt.
Leg een laag (Italiaanse) lange vingers in de schaal en besprenkel die met koude espresso. Moet echt absoluut koud zijn! Je hebt in totaal zo’n 3,5 tot 4 deciliter espresso nodig. Besprenkelen gaat heel goed met een theelepeltje.
Verdeel de helft van de mascarpone over de lange vingers, strijk het goed glad en zorg dat alle ruimtes gevuld zijn. Dan weer de lange vingers, de koffie en de mascarpone.
Bovenkant met cacaopoeder bestrooien en afdekken met plastic folie. Minimaal acht uur in de koelkast. Ik maak het altijd de dag ervoor en laat hem een nachtje staan. Vlak voor het opdienen nog een keer cacaopoeder erover.
Natuurlijk kun je een deel van de espresso vervangen door een likeur ofzo maar die drink ik er liever apart bij.

KokenKoken

Published by

2 thoughts on “Tiramisu

  1. Ik maak hem vergelijkbaar, alleen doe ik een flinke scheut amaretto door zowel de espresso als door het eigeel/mascarponemengsel én ik meng er nog 4 stijfgeslagen eiwitten door. Tot slot sprenkel ik niet (ik ben daar niet goed in), ik doop de lange vingers in de espresso/amaretto.

  2. Bij mij gaat één kopje espresso in en ook een kopje kahlua en daar doop ik de lange vingers in. En net als bij Carla gaan er ook nog de stijfgeslagen eiwitten door. En ik maak zoals iedereen van zichzelf vind:” de allerlekkerste tiramisu”!
    Fijne feestdagen, Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *