Tomasu Soy Sauce

Tomasu Soy Sauce. Wij kregen een proefexemplaar.

Het succes van een goed klaargemaakt en vooral lekker gerecht valt of staat met het gebruik van kwalitatief hoogwaardige ingrediënten. Een gerecht kan simpel zijn maar juist die goede ingrediënten maken dat er dan toch iets bijzonders op tafel staat.
En als je wel veel tijd en aandacht geeft aan het maken van een lekker gerecht dan is het natuurlijk vanzelfsprekend dat je goede spullen gebruikt.

Een topingrediënt dat sinds kort verkrijgbaar is, is Tomasu Soy Sauce. Toen ik het persbericht zag dat de lancering aankondigde wist ik al dat het een topproduct moest zijn. Het wordt namelijk in Rotterdam gemaakt. En niet alleen wordt het daar gemaakt maar de sojabonen en granen die gebruikt worden komen ook uit de regio van Rotterdam en worden speciaal geteeld zodat we hier kunnen spreken van een 100% Rotterdams product. En als het over Rotterdam gaat dan gaat mijn hartje sneller kloppen. Ik kreeg een fles en mocht het product proberen.

Bijzonder is het feit dat de Tomasu Soy Sauce gebrouwen wordt in 30-50 jaar oude Schotse whiskybarrels. Vervolgens mag het nog eens twee jaar rijpen in het vat.
Het eerste dat opvalt is de prachtige fles. Zwaar glas (herbruikbaar!!) en een mooi uitgevoerd model. Dat is natuurlijk niet het belangrijkste maar ik ben gevoelig voor mooie verpakkingen dus vandaar dat het mij opviel. De inhoud is belangrijker en het zal niemand verbazen dat we hier te maken hebben met een delicatesse. Je (zelfgemaakte) sushi is nooit meer hetzelfde.
De marinade voor Yakitori en andere heerlijke spiezen voor op de grill wordt perfect met Tomasu. Een gegrilde moot zalm inkwasten met deze soy sauce en het is ineens niet gewoon meer. Of hetzelfde doen met een rauwe moot zalm die je daarna in de rookoven laat garen.

De smaak is bijna niet te beschrijven. Diep, donker en intens. Je proef sojasaus maar tegelijk is het veel warmer en smakelijker. Je blijft het een hele tijd proeven.

Nu zijn er mensen die vinden dat 20 euro voor 200 ml best prijzig is. Die hebben ongelijk. Je kunt beter iets meer betalen voor een topproduct en daar zuinig mee omgaan. Dat is altijd een betere keuze dan mindere kwaliteit voor minder geld. Bovendien vind ik het vaak vreemd dat mensen voor culinaire genoegens soms geen geld over hebben terwijl ze de parfumerie uitkomen met een vermogen aan luchtjes en doucheschuim in hun tas. En als je weet hoe Tomasu gemaakt wordt en hoeveel tijd en aandacht er in zo’n flesje zit dan vind ik het eigenlijk goedkoop! Je doet best lang met 200 ml want je gooit het ook niet zomaar door de roerbakgroente (nou ja, één keertje dan).
Ook als cadeau voor een keukenprins of prinses is zo’n fles onovertroffen. Echt heerlijk!

Tomasu is voor de horeca binnenkort via horecaleveranciers te koop, tot die tijd kan men terecht bij BoerBakkerBert via de website van Tomasu en Foodelicious via Foodelicious.

Tomasu Soy Sauce is een initiatief van het vriendencollectief BoerBakkerBert bestaande uit boer Jeroen Klompe, bakkers Thomas Uljee en Piet van Westen (beiden inmiddels ook sojabrouwers) en marketeer Bert Mulder.

Published by

4 thoughts on “Tomasu Soy Sauce

  1. Ik heb hem meteen besteld. Wat een tip!! Mijn dank.
    Misschien heb je ook zo’n tip voor balsamicoazijn. Ik heb één keer een eetlepel balsamicoazijn geproefd die ik nooit vergeten ben. Maar nooit gevonden, helaas. Een diepe donkere complexe vage glimp van mooizoetzuur maar zeker niet tè…… nou enz enz enz.
    Maar mijn dank voor de Tomasu Soy Sauce.
    Hartelijke groeten.

  2. Als je in de buurt van Rotterdam bent ga dan eens proeven bij https://www.foodelicious.nl/. Hele mooie olie en azijn. Ook balsamico. Je kunt ook via de webshop bestellen maar voorproeven is misschien beter. Als je ooit achterkomt welke balsamico het was hoor ik het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *