Alleen de naam al. Tomaten- en chilipeperchutney. Nog voor je het recept hebt gelezen weet je al dat dit lekker moet zijn. Zeker als je van een beetje pit houdt. Niet iedereen is dol op ‘heet’ eten. Maar ben je een liefhebber lees dan vooral de recensie over het boek Chilipeper, van kweken tot kokkerellen.
Chilipepers zijn er in veel soorten en maten en je kunt ze vrij makkelijk zelf kweken. Maar kopen kan natuurlijk ook en vooral bij een goed gesorteerde toko is er vaak keus genoeg. En anders kun je altijd even bij Westlandpeppers in de online shop kijken. Daar houden ze van pit en verkopen ze nog veel meer heerlijke dingen. De website is wat traag maar daar wordt aan gewerkt.
In het boek Chilipeper staan een aantal recepten voor hoofdschotels maar meer nog recepten voor bijgerechten zoals deze chutney. Ik zie ook een recept voor zoete ingelegde chilipepers en ook die ga ik zeker een keer maken. Overigens nog wel meer dan alleen die. Zelf drogen is ook leuk. En als je steeds een andere soort chilipeper gebruikt dan is het resultaat ook altijd weer verrassend. Kom, dan maken we de chutney.
Voor ongeveer 1 liter (note van mij: dat is wat optimistisch) chutney heb je nodig:
6-8 romatomaten in blokjes
1 ui gesnipperd
2-3 kleine, gemiddeld hete chilipepers, zoals Aji Limo of Aji Amarillo, fijngehakt
70 gram rietsuiker of, als je het iets dikker wilt, geleisuiker
50 ml appelciderazijn of witte wijnazijn
1 theelepel zout
1 eetlepel geraspte verse gember
1/4 theelepel gemalen kaneel
eventueel een mespunt gemalen steranijs. Hoeft niet maar mag wel.
Breng alle ingrediënten in een steelpan aan de kook en laat onafgedekt circa 40 minuten zachtjes koken. Roer af en toe. Meng met een staaf- of handmixer tot een gladde massa zodra het mengsel wat is ingedikt. Giet in warme, schone potten en sluit luchtdicht af. Laat afkoelen, zet de potten in de koelkast en wacht 1-2 weken met proeven.
Erg lekker bij currygerechten maar ook heerlijk op een broodje kaas of een hotdog.
Note van mij: Ik pureer de massa niet. Het is overigens minder dan 1 liter maar dat ligt waarschijnlijk ook aan het formaat tomaten dat je gebruikt. Het is een fijn recept om mee te experimenteren. Wil je het minder heet? Vervang een chilipeper door een (punt)paprika.
Chilipeper van kweken tot kokkerellen – Mark Wilcox – Becht – ISBN 9789023016045 – €19,99