Tomkomsla en andere rauwkost

Het is heus niet zo dat er altijd een driesterrenmaaltijd op onze borden ligt. Vaak en graag houden we het heel simpel. Zoals gebakken aardappeltjes met een zelfgemaakte hamburger en tomaten/komkommersla. Tomkomsla dus.
Veel mensen vinden rauwkost een bijgerecht. Ik vind dat niet. Een lekkere salade is van zichzelf al goed genoeg. Daar hoeft niet nog eens een andere groente bij. In dit geval nam ik zes tomaten en één komkommer voor twee personen.
In hele kleine blokjes snijden, eetlepel azijn, drie eetlepels olie, peper en zout en even laten staan. Klaar.

Is dat het voor vandaag? Nee, maar wel bijna. Het gaat eigenlijk om rauwkost. Als jij of je huisgenoten nou niet zo dol zijn op rauwkost en je wilt toch (met het oog op de gezondheid en de kilo’s) het wat vaker op tafel zetten. Wat dan?
Dan maak je rauwkost lekker. En hoe doe je dat? Ja, door er gebakken spekjes doorheen te smijten. Dat snap ik ook nog wel. Maar het echte geheim ga ik nu verklappen:

Snij alle zaken die je erin wilt zo klein mogelijk. Piepkleine blokjes maken. Ik kan je vertellen dat het de smaak van rauwkostsalade zeer ten goede komt.
Als je appel gebruikt altijd even letten op het verkleuren. In plaats van het omscheppen in citroensap kun je de appel ook op het allerlaatste moment pas snijden en erdoor scheppen.
Zaken die een niet zo spannende rauwkostsalade zeer de moeite waard kunnen maken zijn o.a. een fijne dressing, noten, , fruit, blokjes (blauwe) kaas, fijngesneden gekookt ei, spekjes, ragfijn bosuitje en verse kruiden.

Let op kleur en kies ook niet overmatig veel verschillende dingen. Vier of vijf is meer dan prima. Zet de gesneden zaken eens in aparte schaaltjes op tafel en laat iedereen zijn eigen mengsel maken.
Groen blad (sla, spinazie etc) leg je als bodem op een schaal en daarop de rauwkost. Ga eens los met ingrediënten en combinaties die niet zo voor de hand liggen.
Voorbeeld: Kleine tuinboontjes met snijboontjes (allebei gaar uiteraard) met radijs en stukjes gekookt ei. Als je daar ook nog kleine gekookte nieuwe aardappeltjes in schijfjes doorheen mengt dan ben je gelijk helemaal klaar.

Misschien moet ik een heleboel van die leuke combinaties maar eens op een aparte pagina verwerken. Goed plan. En ook jullie favoriete rauwkost zie ik graag verschijnen in de reacties.

KokenKoken

Published by

4 thoughts on “Tomkomsla en andere rauwkost

  1. Graag lees ik meer van deze ideeën. Ik ben dol op salades en rauwkost, maar vind het moelijk te varieëren. Ik ben bv dol op jouw recept van appel, ei, ui , komkommer!

  2. soms gooi ik ineens wat mayo yoghurt door de dressing omdat ik de olie en ook die balasamicoazijn zo zat ben. met mosterd en honing erdoor lijkt het ineens een nieuw recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *