Turkse pides en toppings

turkse pides
Beeldmateriaal ter beschikking gesteld door de uitgever

Je kent dat wel. Van die dagen dat je loopt te rennen en te vliegen want druk druk druk en dan sta je aan het einde van de dag in de supermarkt en dan moet je dus nog gaan bedenken wat de pot schaft die avond. Het gevolg is vaak een snelle (lees: kant en klaar) maaltijd terwijl je zelf met het gevoel zit dat het beter had gekund.

Wie de recensie van het boek Keukenkastje heeft gelezen weet ook dat het beter kan. En vooral sneller en makkelijker. Voor wie de recensie niet gelezen heeft nog even snel een tipje van de sluier. Het boek Keukenkastje gaat uit van het feit dat je een basisvoorraad in huis hebt. Die basisvoorraad wordt genoemd in het boek dus daar hoef je al niet meer zelf over na te denken. Met die basisvoorraad in huis heb je nog maar twee verse ingrediënten nodig om iets lekkers op tafel te zetten. Dat kan een avondmaaltijd zijn of een taart of dessert. Keus genoeg.

Een voorbeeld van een recept uit het boek zijn Turkse pides. De ingrediënten daarvoor zitten in de basisvoorraad. Wat je koopt zijn de ingrediënten voor de toppings. Nu kunnen dat er meer zijn dan twee maar zeg nou zelf, er ligt toch altijd nog wel wat groente en er is toch vaak ook wel wat gehakt in de vriezer? Bovendien kun je met de toppings zoveel kanten op dat het een prima manier is om restjes op te maken.

keukenkastje

De Turkse pides (basisrecept)

Vermeng in een grote kom 400 gram tarwebloem met 1 theelepel zout en 1 theelepel fijne suiker. Maak een kuiltje in het midden en schenk er langzaam 4 eetlepels olijfolie in en 250 ml water. Gewoon langzaam erdoor roeren tot je een zacht en glad deeg hebt. Is het te droog dan mag er nog wel een eetlepel (of 2) water bij. Kneed het deeg zo’n 5-8 minuten en laat het dan 5 minuten rusten. Verdeel het in vieren.

De oven voorverwarmen op 200 graden en bakpapier op de bakplaat leggen. Bestuif het aanrecht met nog wat bloem en rol de stukken deeg uit tot je een lange ovale vorm hebt. Leg op de bakplaat en beleg het deeg met de topping. Laat 2 cm van de randen vrij. Draai de punten in elkaar en dus de zijkanten wat omhoog zodat de vulling goed erop blijft liggen. Bak vervolgens 12-15 minuten.

Toppings:
Gegrilde rode paprika en brokjes feta
Gehakt en chilipeper
Peperoni, kaas en ei
Gehakt en kaas
Tonijn met gegrilde paprika en kaas
Een restje bolognese saus of chili con carne met ei erop

De mogelijkheden zijn eindeloos. Wil je ze als avondmaaltijd eten dan is een knapperige groene salade of komkommersalade er heerlijk bij. Maak je ze wat kleiner dan zijn ze natuurlijk heel geschikt als hartig hapje op een feestelijke avond zoals oud en nieuw. Je kunt het deeg vooraf klaarmaken en in de koelkast bewaren (in plastic verpakken) en de ingrediënten voor de vullingen klaarzetten. Op de avond zelf heb je binnen de kortste keren een heleboel heerlijke Turkse pides.

Becht – € 24,95 – Keukenkastje door Rosie Reynolds.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *