Van kippenbout naar kippensoep in de slowcooker

Het is een van de warmste dagen van het jaar en er worden records gebroken. Uiteraard zet je op zulke dagen de oven niet aan. Althans, wij niet. De slowcooker wel want daar komt vrijwel geen warmte af. We hadden twee vrij grote kippenbouten en kip in de slowcooker is een uitstekend plan. We leggen eerst een bodem met garnituur. Sjalotjes, wortel, citroen, laurierblad, knoflooktenen. Verse tijm en een takje rozemarijn (gedroogd mag ook). Dat ziet er dan zo uit:

De kippenbouten mogen peper en zout en ook nog wat verse of gedroogde tijm en dan leggen we ze er bovenop. Er hoeft maar heel weinig vocht bij. Niet meer dan een kopje. Wij kozen droge witte wijn maar bouillon of water is ook prima.

Deksel erop en zes uur op laag. Eerlijk gezegd zijn ze na vier uur al gaar maar we hadden geen haast dus lekker laten staan. Na die zes uur zijn ze zo botergaar dat je ze heel voorzichtig uit de slowcooker moet tillen anders vallen ze uit elkaar. Je kunt ze direct eten maar ook eerst nog even in een ovenschaal leggen en 10 minuten onder de grill zetten. Voor als je ze een kleurtje wil geven.

Omdat het nogal grote kippenbouten waren ging het niet helemaal op. Wat er aan vlees nog overbleef plukten we van de bouten en deden we terug bij de groente die nog over was. We haalden wel de citroen, de laurier en het takje rozemarijn eruit. Je hebt inmiddels ook veel vocht dat vrijgekomen is uit de groente en bouillon van de kip. Schep alles in een pannetje en zet in de koelkast. De volgende dag blijft je lepel rechtop staan in de inmiddels gestolde soep. Doe er niet direct water bij maar verwarm het eerst en bepaal dan of je meer water of bouillon erbij gaat doen. Een beetje zout mag het zeker wel hebben. Wil je er een ouderwetse kippensoep van maken dan mag er een hand vermicelli in en wat fijngesneden platte peterselie.

Wij aten het zoals het was en dat was een traktatie.


Extra tip! Wil je de soep invriezen en heb je een magnetron? Zorg dat je voldoende porseleinen of vuurvaste soepkommen hebt. Soep invriezen doe je in de soepkom zelf. Je kunt dan ook makkelijk één kop soep uit de vriezer halen en als je verschillende smaken hebt kan iedereen zijn eigen soep kiezen. Ontdooien en even in de magnetron. Klaar!

Published by

3 thoughts on “Van kippenbout naar kippensoep in de slowcooker

  1. toch weer wat geleerd: Citroenschijfjes erop. Heerlijk. Binnenkort naar de markt, kippenpoten kopen en dat met de groenten erbij is de slow cooker. Zal vast erg lekker worden

  2. Je kan ook eerst een plastic diepvrieszak in een soepkom doen en deze vullen met soep, dichtbinden en daarna met kom in de diepvries laten invriezen. Wanneer de soep bevroren is trek je de zak met bevroren soep uit de kom en leg je de zak in de diepvries en de soepkom weer terug in de kast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *