Vanillesuiker

Deze winter gaan we niet alleen lekkere stoofschotels en stamppoten maken (en nog veel meer) maar ook lekker bakken. En om lekker te bakken heb je vaak vanillesuiker nodig.
Je gaat me toch niet vertellen dat je dat in van die kleine kunstmatig gearomatiseerde zakjes koopt? Ga toch weg. Kan niet waar zijn. Je kunt alles kant en klaar kopen en vaak is dat makkelijk maar zelf maken is gewoon leuk en vooral lekkerder en natuurlijk goedkoper. Daarom maken we een grote pot vanillesuiker. Niet zo moeilijk doen over de hoeveelheden.

Ik neem een pond witte basterdsuiker en twee vanillestokjes. Die kun je echt in iedere supermarkt vinden. Snij de stokjes met een scherp mesje open en schraap de zaadjes eruit. Door de suiker roeren. De stokjes gaan in twee of drie stukken en ook die roer je door de suiker. In een grote pot doen en goed afsluiten. Over een week heb je de een zeer smakelijke vanillesuiker die alleen maar beter van smaak wordt als hij langer staat. Af en toe eens roeren. Ik vul de suiker steeds aan en stop er af en toe een nieuw vanillestokje in.
Nooit meer zo’n kant en klaar zakje kopen.

Published by

15 thoughts on “Vanillesuiker

 1. Dom dom dom…dat ik hier nou niet eerder aan heb gedacht.
  Laat ik nou net vanmorgen zowel witte basterd als vanillestokjes hebben gekocht.
  Drie maal raden wat er over 5 minuten in een mooie pot op het aanrecht staat te pronken.

 2. Al maanden liep ik te zoeken naar de vanille suiker van Dr Oetker met de echte vanille, nergens meer te koop. Bij navraag bij Dr Oetker kreeg ik te horen dat deze Bourbon vanille suiker in nederland uit de handel is genomen wegens te lage omzet. Daar is nu dus een prima oplossing voor! Ik heb het enige weken geleden gemaakt, Suiker in de blender vaille stokjes open gesneden en gehalveerd. Heerlijk! Bedankt voor de tip.
  Vandaag ga ik de creme fraich proberen te maken.

 3. Geweldig recept om vanillesuiker te maken, dat ga ik zo meteen doen. Maar nu ben ik op zoek naar het recept van de creme fraiche, dat zou ik ook zo graag willen maken. Ik kan dat namelijk niet hier in Australie kopen. Kun je mij even vertellen hoe ik aan dat recept kan komen.
  Alvast bedankt en groetjes Lidia

 4. Hallo
  Ik wil toch nog even laten weten dat ik de vanille suiker heb gemaakt, geweldig hoor ben er erg blij mee. Ik gebruik het best vaak want ik bak vaak ontbijtkoek, kan ik hier in Australie niet kopen.

  Groetjes Lidia

 5. Hoi, ik vraag me af waarom er basterdsuiker gebruikt wordt om zelf vanillesuiker te maken. Als ik gewone suiker zou nemen, wordt de smaak van de vanille dan niet goed opgenomen? Wel weet ik inmiddels dat basterdsuiker in principe niet meer is, dan kristalsuiker met invertsuiker… Wie weet voor mij het antwoord??

  Groetjes Cootje

 6. @Cootje. Je kunt alle suiker gebruiken die je wilt. Maar basterdsuiker wordt vaker gebruikt om te bakken. Vandaar.

 7. Ja, natuurlijk!!! Moet inderdaad vaak basterdsuiker én een zakje vanillesuiker gebruiken. Dankjewel.

  Groetjes Cootje

 8. Ook hier (Thailand) is niet alles te koop en laat ik nu op mijn zoektocht over dit geweldige kooklog struikelen! De vanillesuiker ga ik nog maken, maar je shortbread staat inmiddels in de oven … nog 30 minuten wachten dus! Groetjes, Monique

 9. Hmmm, lekker! Ga ik deze week meteen maken.

  Voor de mensen die in de buurt van onze Oosterburen wonen of er op vakantie gaan: zakjes Bourbon vanillesuiker zijn in Duitsland (supermarkt) prima te verkrijgen. Of suiker met citroen- of sinaasappelsmaak. En heel veel andere lekkere en mooie bakdingen….

 10. Heb de vanille suiker gemaakt. Hij staat nu 3 weken en ruikt goed. Ga het deze week gebruiken. Ik heb 2 vraagjes voor je. Misschien een beetje gek maar… Hoe lang kunnen de vanille stokjes erin blijven zitten. Is het beter deze eruit te halen? en… Wat is de hoeveelheid die ik hiervan gebruik ik een recept. Bijv. een vanille suiker zakje is 8 gr. Gebruik ik dan 8 gr van de zelfgemaakte vanille suiker wanneer het recept om een zakje vraagt?

  Dank je wel voor je reactie!

  1. Hallo Judith. Ik laat de stokjes er gewoon inzitten. Als de pot bijna leeg is haal ik de stokjes eruit en doe er nieuwe in bij de nieuwe suiker. Verder gewoon laten zitten. Wat het gebruik betreft wellicht ietsje minder gebruiken van je eigengemaakte suiker. Die is vast en zeker iets sterker van smaak dan wat in die zakjes zit.

 11. Ik gebruik fijne kristalsuiker. Vul zowel suiker aan (als de stokjes blootkomen) als de stokjes (leeg geschraapt voor iets anders mogen ze erbij komen), doe ik al 2 jaar in mijn oneindige vanilliesuikerpotje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *