Venkel-aardappelschotel met rozemarijn

venkel aardappel

Het originele recept van deze venkel-aardappelschotel staat in het boek Proef Puglia van Luca Lorusso. De manier waarop wij het maakten is iets anders want het eerste wat DeMan zei toen hij het recept las was: “Er zit geen knoflook in!”. En je had dat verbaasde gezicht moeten zien. Geen knoflook. Hoe kan dat nou? Gelukkig kun je een recept naar eigen inzicht aanpassen en hieronder dan ook onze eigen versie.

Voor 2 personen:
400 gram aardappelen kook je 10 minuten. Laat ze een beetje afkoelen en snij ze in plakken van 1 cm dik. Snij een grote venkelknol in plakjes (die vallen uit elkaar maar dat geeft niet) en kook die zo’n 5/6 minuten. Giet de venkel af en doe het even in een kom met koud water tot het afgekoeld is. Snij een paar knoflooktenen in hele dunne plakjes.

De oven gaat op 180 graden. We verdelen de aardappelplakjes, de venkel en de knoflook laag om laag in een brede schaal of braadslee waarin je wat (rozemarijn)olie doet. Tussendoor bestrooi je het met rozemarijnnaaldjes, peper, zout en wat geraspte pecorino (parmezaan mag ook). Besprenkel het geheel met nog wat olijfolie, takjes venkelgroen en wat pecorino en zet de schaal 30 minuten in de oven. Als het nog niet bruin genoeg is dan mag het daarna nog even onder de grill.

Een erg lekker bijgerecht zowel bij vlees of vis en helemaal vooraf klaar te maken. Mensen die niet van kaas houden (echt, ze bestaan!) kunnen de bovenkant bestrooien met wat broodkruim of panko.

De recensie van Proef Puglia van Luca Losusso kun je lezen op Kookboekennieuws.

Save

Save

Published by

One thought on “Venkel-aardappelschotel met rozemarijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *