Verrines vooraf en verrines toe

In Avignon troffen wij een “verrinesrestaurant”. Nu vind ik Verrines echt heel erg erg leuk.
Je kunt vrijwel alles in een glas proppen en dat een verrine noemen maar dat is niet de bedoeling. Als je meerdere verrines op tafel zet dan mogen de glaasjes en/of schaaltjes klein zijn. Wij kozen voor zeven verrines als vooraf en zeven verrines als dessert.

Daartussen zat een normaal hoofdgerecht. Bij de voorgerechtverrines zat er maar ééntje die warm was en dat betrof de gefrituurde grote garnaal. De rode punt rechts daarvan is een paprikapuntje gevuld met roomkaas/ansjovis. Vervolgens een gazpacho, een stokje met een kerstomaatje en een bolletje mozzarella met een beetje pesto. Daarboven van links naar rechts een glaasje met komkommersalade met een laagje crème fraîche, een cakeje met parmezaan en zongedroogde tomaat en als laatste een courgettekoekje.

Onderste foto van linksboven naar rechts begint met klein kokoskoekje. Daarnaast wat fruit met eiwit/meringue, twee glaasjes vruchtensmoothies van heel verschillende smaak. Onderste rij een chocoladecakeje, een citroencakeje en een glaasje met twee soorten fruit en room.
Lekkere maar vrij simpele verrines. Je kunt het natuurlijk zo ingewikkeld maken als je maar wilt. Op internet zijn heel wat fraaie voorbeelden te vinden. Wat wel opvalt is dat kleur belangrijk is. Een piepklein borrelglaasje met drie kleuren vruchtenprut (geel, groen en rood) en een laagje room ziet er fantastisch uit. Ik denk ook aan een miniglaasje griesmeelpudding met een laagje bessensap.

Altijd een oneven aantal op tafel zetten. Je kunt uiteraard ook één wat grotere nemen maar drie, vijf of zeven in het klein zijn nog wel zo leuk. Vrijwel allemaal zijn ze vooraf te maken. Het is alleen een kwestie van bedenken wat je erin stopt.
En daar zijn comments nou weer heel goed voor. Wat zou jij in die kleine schaaltjes en glaasjes stoppen?
Roept u maar!

Published by

3 thoughts on “Verrines vooraf en verrines toe

  1. In een van de dessertglaasjes zou van mij syllabub mogen. dat vind ik altijd teveel in grote hoeveelheden… 🙂 Mijn favoriete is een kruidige; met kruidnagel, piment, kaneel en port.

  2. Bij het zien van de verrines gaan meteen de kook ideeen stromen : eerst nog een beetje zomer met komkommersoep, mini-caprese op een stokje, watermeloen met feta en munt, geroosterde paprika met knoflook, kappertjes en ansjovis, tzatziki. En als we dan inmiddels een flinke najaarsregenbui hebben gehad dan een gekruide winterwortelsoep met veel gember, een preisoepje, garnalensoep (welbekend bij culinette) een bietensalade met cr.fr. en mierikswortel of een bietenmousse een aard.salade met rode en groene paprika en bovenop een stukje brie.
    Ik hou het nu maar even bij het voorafje, want als ik nu ook nog alle ideeen over toetjes ga spuien, moeten we elke dag aan de verrines. Veel kookplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *