Verse sardines in olie, knoflook en peterselie

sardines

Verse sardines zijn niet altijd even makkelijk verkrijgbaar. Vaak wel te vinden in de vriezer bij de goede vishandel en groothandel. Sardines zijn familie van de haring en als je haring in tomatensaus koopt moet je niet gek opkijken als het eigenlijk grote sardines zijn. Die noemt men namelijk ook wel Pilchard.
Voor deze verse ingelegde sardines kiezen we de wat kleinere uitvoering. Als je boft dan heeft de vishandel ze vers en kun je vragen of ze ze voor je schoonmaken. Maar beter kun je dat zelf doen. Zo moeilijk is dat niet. Kop eraf en aan de buikkant opensnijden. Schoonspoelen onder de kraan en tegelijk met je vingers de vis voorzichtig helemaal openmaken. Je kunt dan de graat er voorzichtig uittrekken.
Als je niet zeker weet hoe het moet zoek dan op YouTube naar “clean sardines” en je komt genoeg hele goede filmpjes tegen.

We gaan een terrine van verse sardines maken.
Maak 1 kg verse sardines schoon. Dus ook middengraat eruit. Doe de filets vervolgens in een schaal en meng ze met 1 groot glas witte wijnazijn en 3 glazen droge witte wijn. Goed (maar voorzichtig) omscheppen en afgedekt een nacht in de koelkast in laten trekken.
De volgende dag spoel je de filets voorzichtig af met water en leg je ze naast elkaar op keukenpapier en dept ze dan droog. In een klein schaaltje meng je 2 heel fijngesneden of geperste tenen knoflook met wat peper, een half bosje fijngesneden platte peterselie en 2 deciliter olijfolie.
Dan de terrine samenstellen. Heel klein beetje oliemengsel op de bodem en dan een lepel grof zeezout. Laagje filets en weer olie en zeezout. Ga zo door tot de filets allemaal gebruikt zijn en eindig met de olie. Minstens 24 uur in de koelkast. De terrine blijft een week goed dus je hoeft ze niet allemaal in één keer op te eten.
Heerlijk met een mooi stukje brood of als voorgerecht op een bedje van fijne gemengde sla. Overigens kun je deze terrine een pittig accent geven door een ragfijn gesneden pepertje door de olie te mengen.
Serveren met schijfjes verse citroen. Als je hier geen vakantie/zomergevoel van krijgt dan weet ik het ook niet meer.

Save

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *