Vierkazensoep met bacon en rabarber

raimondszommers

Raimonds Zommers is de jonge chef van het restaurant Kalku Varti in Riga, de hoofdstad van Letland. Nu is mijn Letlands al een tijdje wat stoffig dus toen ik een kookboek kreeg van deze jonge moderne chef wist ik heel even niet wat ik daar nou mee moest.
Ook het Letlandse alphabet zit niet op mijn computer dus een stukje letterlijk overtypen was ook al geen optie. Maar wat doet deze slimme chefkok? Die maakt een kookboek met prachtige foto’s en heerlijke recepten in zijn eigen bijzondere taal en achterin het boek een hoofdstuk: Zommers Modern Latvian Cuisine met de Engelse vertaling van alle recepten. Kijk, zo wil een boek wel aantrekkelijk worden natuurlijk. Want de Latvian Cuisine is erg de moeite van het proberen waard met hier en daar wel een beetje bijzondere ingrediënten. En Raimonds Zommers is er eentje van “doe vooral niet gewoon want dat doen er al genoeg.” Dus zijn platgedrukte varkensoren met mierikswortel en gezouten champignons doen we even niet.

Je kunt aan de recepten zien dat ze in Letland van een stevige maaltijd houden. Veel bacon en een calorietje meer doen niet ter zake. We maken deze romige kaassoep met bacon en rabarber. De bacon en de rabarber zijn uitsluitend ter garnering dus die kun je ook weglaten maar het is wel net dat bijzondere tintje aan deze soep.

Voor 4 personen bak je vier dunne plakken bacon tot ze knapperig zijn en laat die uitlekken op keukenpapier. Neem één stengel rabarber en schil die dun. Snij de stengel dan in de lengte in zo flinterdun mogelijke reepjes. De plak bacon wordt, met wat reepjes rabarber erop, straks op de rand van de soepkom gedrapeerd en wel zodanig dat ze er niet invallen.

Voor de soep zelf snij je de volgende kazen in kleine stukjes: 240 gram Camembert, 200 gram geitenkaas, 100 gram harde kaas (parmezaan is mijn advies) en 200 gram Cheddar kaas (die kun je vervangen door pikante boerenkaas). Doe 700 ml room in een pan samen met alle kaasblokjes en verwarm het op een laag vuur tot alle kaas gesmolten is. Goed heet serveren.

Simpel soepje en ik geef toe, de rest van de recepten in het boek zijn een stuk bewerkelijker (zie ook de foto’s op de website van het restaurant) maar wel heel leuk.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *