Vlaamse Foodies van Filip Salmon

vlaamsefoodies

Een smakelijk en vermakelijk boek dat heerlijk wegleest en na het lezen nog heel veel uren plezier zal bezorgen. Want met lezen van dit boek alleen ben je er niet. Wacht, eerst even over dat lezen. Het boek Vlaamse Foodies, 25 gastronomen en hun beste adressen en recepten van Filip Salmon zit aangenaam systematisch in elkaar. Alle 25 Vlaamse Foodies hebben een eigen hoofdstuk dat begint met een verhaal van en over de persoon in kwestie. Daarna volgt een adressenlijst met Favoriete chefs, Beste restaurants, Beste bistro’s, Beste Italiaan, Beste Aziaat etc etc etc. Lange lijst met niet alleen restaurants, winkels, magazine, website maar ook beste kookboek, film, mooiste foodiebestemming en gruwelijkste ervaring. Hele leuke lijst waar ik persoonlijk erg van geniet. Als toetje volgt van iedere Vlaamse Foodie het lievelingsrecept. Als kookboek hoef je dit boek niet te lezen alhoewel de recepten prima zijn. Wel als genietboek. Welke foodie is nu niet nieuwsgierig naar de verhalen en adressenboeken van andere foodies?

Bovendien levert dit boek je een lange lijst op van delicatessenzaken, speciaalzaken en zelfs beste frietkotten en nog meer zaken die je vast en zeker doen besluiten om toch eens wat vaker onze zuiderburen te bezoeken. In een andere recensie zag ik dat men het jammer vond dat er “weer” een paar overbekende foodies voor het voetlicht gehaald werden. Heb ik als Nederlandse geen last van. Ik herken er maar een paar en als ik de naam Gene Bervoets hoor dan word ik vanzelf al blij. Zijn programma Gentse Waterzooi mogen ze zo herhalen. Een aantal andere mensen wil ik graag beter leren kennen. De één is leuker dan de ander maar deejay Buscemi bijvoorbeeld, daar wil ik nu ook de muziek weleens van horen. Geen topchefs aan het woord in dit boek. Mooi zo. Die horen we al vaak genoeg.

Kortom, dit boek ligt voorlopig naast de PC want er valt veel op te zoeken. Die lijsten met favoriete zaken maken erg nieuwsgierig. Kortom, had u het al door dat deze lijsten mijn favoriete onderdeel van Vlaamse Foodies zijn? Naast de gesprekken. Want allemaal leuke mensen met een verhaal en een passie en mooie uitspraken. Ik kan nog wel even doorgaan. Over de mooie definitie van het woord “foodie” bijvoorbeeld en hoe oud die naam al is. De beste achtergrond muziek om bij te eten, de guilty pleasures. Ik hou erover op. Lees het zelf maar. Een boek om nog heel lang plezier van te hebben.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *