Vlees in zoet/pittige saus uit de slowcooker of pan op het gas

Dit recept lijkt op Klapstuk in pikant/zoete saus maar is toch echt heel anders.

Is het nou uit de slowcooker of in de slowcooker. Allebei denk ik. Eerst erin en dan eruit. Natuurlijk kun je dit recept ook maken in een braadpan op het gas. Je moet dan wel de hoeveelheid vocht in de gaten houden. Begin met iets meer vocht dan in dit recept staat en controleer tussendoor of het aangevuld moet worden.

Het fijne van deze saus is dat je niks eerst hoeft te smoren of te bakken. Alles gaat zo de pan in. Ook het vlees. Wij hadden een procureur van een pond. Je kunt ook kiezen voor karbonades, kip, klapstuk (= rundvlees), spareribs (losgesneden van elkaar en gewoon in de saus leggen) en ik ga het zeker ook nog een keer maken met kleine gehaktballetjes.

In de pan:
250 ml passata of ketchup. Als je ketchup kiest kijk dan even of daar suiker in zit (vast wel) en doe dan iets minder suiker in de saus. Vervolgens een half glaasje witte wijn, een eetlepel tomatenpuree, een eetlepel pul biber (paprikapoeder of pimenton mag ook), twee kleine uien in halve ringen gesneden, drie tenen knoflook in kleine stukjes, een scheut of twee worcestersaus, 100 gram bruine suiker, een eetlepel sambal, een eetlepel sterke mosterd, twee eetlepels zoute ketjap en als laatste een eetlepel gedroogde oregano. Roer alles goed door elkaar en kijk of er genoeg vocht in zit. Leg het vlees in de saus en schep wat saus eroverheen. De saus moet tot halverwege het vlees komen.

Slowcooker 6-7 uur op laag of 3-3,5 uur op hoog. Maak je het in de pan dan 3 uur zachtjes pruttelen. Halverwege draai je het vlees een keer om. Als het goed is blijft er wel wat saus over als het vlees op is. Bewaar dat in de vriezer. Eet je een keer stamppot dan ben je heel blij met zo’n bakje van deze saus als jus.

Als je spareribs, kipdrumsticks of kleine gehaktballetjes makt dan zijn die uitermate geschikt als snack tijdens een feestje (oud en nieuw?). Zorg dat het zo halverwege de avond klaar is. Fijn hartige hap na al die oliebollen en appelflappen.

Published by

One thought on “Vlees in zoet/pittige saus uit de slowcooker of pan op het gas

  1. Wat een heerlijk recept ! Gisteren gemaakt met karbonades en nu staat de slowcooker te pruttelen met gehaktballetjes in deze heerlijke saus. De fles passata moest toch ook op !
    Dank je wel voor het delen. Deze zullen we nog vaak gaan maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *