Vorstelijk Tafelen in Nederland

vorstelijktafelen

Als het gaat om geschiedenis en dan met name culinaire geschiedenis dan spits ik onmiddellijk de oren. Niets leuker dan culinaire geschiedenis. Het boek Vorstelijk Tafelen in Nederland is dan ook een schot in de roos. De titel doet vermoeden dat het uitsluitend gaat over de culinaire geschiedenis van onze vorstenhuizen maar dat is absoluut niet het geval. Het betreft onze vaderlandse kookgeschiedenis voorzien van een Koninklijk accent ter gelegenheid van de viering van 200 jaar Koninkrijk. Ruim 400 restaurants en zorginstellingen zetten in mei en juni 2014 gerechten op tafel uit de campagne “Vorstelijk Tafelen in Nederand.” Dit boek is in feite een vervolg op Het Kookboek van de Eeuw dat tijdens de eeuwwisseling met succes werd uitgegeven.

In 1995 is de Stichting Ontwikkeling Nederlandse Kookkunst opgericht met als doel de vaderlandse kookgeschiedenis in ere te houden en de Nederlandse Kookkunst verder te ontwikkelen. Als het gevolg daarvan kookboeken zijn zoals deze dan vind ik het een succes! Een geweldig boek dat begint met een boeiend stuk culinaire geschiedenis. Mooie foto’s en schilderijen voorzien van tekst en uitleg. Voor de foodfoto’s heeft men gebruik mogen maken van origineel serviesgoed uit de desbetreffende tijd. Alles is zo authentiek mogelijk. Het receptendeel begint met de smakelijke schotels van Carolus Battus die het oudste kookboek van Nederland schreef. Carolus Battus was een culinaire dokter en de recepten zijn zo aangepast dat ze ook voor ons prima te maken zijn. Alle voorzien van een origineel stukje tekst en de nodige informatie over het hoe en waarom van de originele recepten. Ontzettend leuk om te lezen.

Een hoofdstuk met elf gerechten geserveerd aan het hof van Koning Willem I en daarna gaan we verder met gerechten uit de periode 1900 tot 2000 onderverdeeld in periodes van 10 jaar die eigenlijk allemaal hun bijzonderheden hebben.
Een uitermate mooi en zorgvuldig samengesteld boek. Voor alle kookliefhebbers een aanwinst maar met name liefhebbers van (culinaire) geschiedenis een absolute must om te hebben.

Meer informatie en een impressie van dit prachtige boek (zie inkijkexemplaar) op de website van Vorstelijk Tafelen. Hulde aan de makers. Wat mij betreft iedere tien jaar zo’n boek!

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *