Warme chocoladecake

Dus die stoof van gisteren staat te prutten en de rijst heb je vooraf gekookt zodat het alleen nog warm gemaakt moet worden in de magnetron. Dan kun je in de tussentijd deze chocoladecake maken. Niets troostrijker op een koude dag dan een stoofschotel en warme chocoladecake als dessert. Oven op 180 graden. Vet een springvorm van 18-20 cm goed in en doe bakpapier op de bodem. Hak 225 gram sterke bittere chocolade in stukjes en doe het in een (roestvrijstalen) kom of glazen schaal samen met 100 gram roomboter en 100 gram basterdsuiker. Smelt het geheel boven een pan met warm water. Vooraf heb je drie eieren gescheiden en de dooiers geklopt en de eiwitten stijf geklopt. Haal de chocoladeprut van de pan en laat het tot kamertemperatuur afkoelen. Langzaam roer je daar eerst de geklopte eidooiers door en vervolgens roer je er 25 gram gewone bloem door en een piepklein snifje zout. Let op, we hebben het hier over roeren en niet over kloppen of mixen. Als laatste gaat er eerst een kwart van de geslagen eiwitten door en daarna de rest. Langzaam ‘vouwen’ met die lepel. In de springvorm en mooi glad maken aan de bovenkant. In de oven en na 30/35 minuten is je chocoladecake klaar. Nog 20 minuten laten staan voor je hem uit de vorm haalt. Hij is dan nog een beetje warm en klaar om gegeten te worden met een dikke dot room of vanilleijs. Laat die sneeuw maar komen.

Published by

16 thoughts on “Warme chocoladecake

 1. Dit ga ik dus echt niet eten hè Cornette! Dat lijf van mij is in staat calorieën te halen uit leidingwater dus wat denk je dat datzelfde lijf híér mee doet!?
  🙂

 2. oohh wat wil ik graag zo;n cake.
  Alleen het enige is dat ik het niet goed kan lezen.
  Kan iemand misschien zorgen dat het hier wat duidelijker word?
  alvast bedankt;)!

 3. @ Lois. Je kunt een recept heel makkelijk uitprinten. En de leesbaarheid is vaak in te stellen op je eigen computer.

 4. @iemand. Inderdaad maar 25 gram bloem. De bloem is eigenlijk alleen om de boel een beetje stevigheid te geven. De geslagen eiwitten en de eidooiers doen de rest.

 5. Gisteren heb ik dit heerlijke gebak gemaakt.
  Helaas was de cake toch nog ‘nat’ nadat hij uit de oven kwam (misschien toch teveel geroerd ipv gevouwen?) maar dat mag de smaak niet bederven. Mijn vriend is ook errrrg enthousiast (chocolade-eter bij uitstek).
  Volgende week probeer ik het gewoon nog eens! 🙂

 6. @Mirjam. Heb je een oventemperatuurmeter? Het wil weleens zo zijn dat een oven niet precies de temperatuur heeft die jij denkt. Meten is weten! En zet hem dan eens vijf of tien graden hoger. Wel goed blijven opletten in dat geval.
  Het materiaal waar je vorm van gemaakt is kan ook nogal een verschil geven.
  Gewoon blijven experimenteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *