Waterkerspesto met walnoten en verse mierikswortel

waterkerspesto

De grootgrutter AH is overgestapt op de verkoop van ASC gecertificeerde kweekzalm. Dat wil zeggen dat de zalm afkomstig is uit kwekerijen die verantwoord omgaan met de natuur en hun medewerkers. Om deze overstap in de publiciteit te brengen kregen een aantal foodbloggers een pakket met van alles en nog wat. O.a. warm gerookte zalm. Even opwarmen in de oven of de magnetron en je hebt een fijn stukje zalm op je bord.

Daarbij leverde AH de ingredienten om waterkerspesto met walnoten en verse mierikswortel te maken. Heel blij word ik van verse mierikswortel. Een vriendin die ik later vertelde van de waterkerspesto reageerde enthousiast dus ik dacht, ik steel gewoon dat recept van AH en ga het jullie vertellen. Het advies was om deze waterkerspesto bij de warm gerookte zalm te eten en dat is ook zeker heel fijn. Maar wij aten het ook op tomaten met mozzarella en het is bij ieder stukje vis een aanrader. Zal ook lekker zijn op goed stukje brood met kaas. Kortom, hier het recept.

In een keukenmachine of blender (wij namen de maalbeker van de staafmixer) doe je een 75 gram waterkers (één zakje) samen met 50 gram walnoten, het sap van een halve citroen en 3 eetlepels geraspte mierikswortel **. Meng dit tot een gladde saus en voeg al mengend 1 dl walnootolie in kleine beetjes tegelijk toe. Beetje peper en zout mag er ook in. En ja, je kunt ook mierikswortel uit een potje gebruiken.
Zo klaar en overheerlijk. Het blijft een aantal dagen goed in de koelkast dus je hoeft het niet in één keer op te maken.

** Even over dat raspen van verse mierikswortel. Niet eerst een stuk afsnijden en dat gaan raspen. Nee, je schilt een stuk aan het uiteinde en dan heb je goed houvast aan het nog ongeschilde deel. Kun je het zo raspen. Veel fijner voor je vingers. Deze methode kun je ook gebruiken voor gember. Verse mierikswortel verliest zijn kracht als je het gaat verwarmen. Je kunt het geraspt bewaren in de vriezer en het blijft wel een week goed in de koelkast.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *