Weg van wijn van Onno Kleyn en De Grote Hamersma 2012 van Harold Hamersma

Wijnboeken Harold Hamersma en Onno Kleyn

Dit zijn van die heerlijke cadeauboeken. Gelijk aan jezelf cadeau doen en dan lekker lezen. Het volgende exemplaar dat je koopt geef je weg. Leuk als je bij mensen gaat eten want veel blijvender dan een bloemetje. Boek met mooie fles wijn kunstig verpakken en je hebt een geweldig present.
En uiteraard straks met de feestdagen altijd een succes. Ik stop beide boeken in één blog want ze zijn mij allebei even dierbaar. Behalve een stortvloed aan informatie over wijn vind ik de boeken vooral echte leesboeken. De onvolprezen Onno Kleyn (die overigens ook cursussen Culinair en Wijnschrijven geeft) weet zaken altijd zo te verwoorden dat ik bij hem aan tafel zit. Hij neemt me mee naar de gebieden waar hij is. Ik ruik en proef wat hij beschrijft.
Mooi taalgebruik. Soms aards en soms bijna poëzie. Zoals dit stukje: “Ik ben een danser, als het om wijn gaat. Een weensewalser. Ik wil draaien, de wijn in brede slingers langs de wanden van een glas zien gaan, purperen sluiers laten wervelen. Want dan is er de geur. Dan komt alles los wat er los kan komen, wufte aroma’s, en frisse, giechelende en strenge, stinkerige en zuchterige.”
Zeg nou zelf. Genieten toch? Dat en nog heel veel meer in zijn boek Weg van wijn.

Het boek van Harold Hamersma is echt een wijnbeschrijfboek. Een koopgids en een zoekboek. Beoordelingen, cijfers, alle gegevens omtrent de desbetreffende wijn. En dan per wijn een klein stukje tekst van Harold. Heerlijke beschrijvingen. Soms heel gewoon. Soms heel informatief. En vaak heel interessant en vol humor. Zoals dit stukje: “Ik word altijd wat argwanend als ik wonderlijk gevormde flessen zie. Zelden herbergen ze lekkere wijn. l’Hydropathe zit er in eentje die eruit ziet als een hulpmiddel dat de nachtzuster aanreikt met de mededeling: “Voor als u straks nodig moet.””
Heel fijn boek. Om in te zoeken maar vooral ook om te lezen. En lekker ook die hoofdstukken per supermarkt, slijterijketens etc. Nee, De Grote Hamersma 2012 mag ook niet ontbreken in de boekenkast.

Je krijgt van beide boeken zin in een mooi glas wijn. Niks mis mee.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *