Wijn en vlees: de perfecte combinatie

Loop de slager binnen en je hebt gelijk keuzestress. Er zijn zoveel verschillende soorten vlees die op zoveel heerlijke manieren te bereiden zijn, dat het je soms kan duizelen. Hetzelfde gaat op voor wijn, daar heb je zelfs nog wel meer variaties om uit te kiezen. Om de juiste keuze te maken kun je gaan voor de beste wijn en spijs combinatie. Kies eerst je wijn of eerst je vlees en zorg dat die twee met elkaar matchen.

Rundvlees en wijn
Bij rundvlees kunnen we wel stellen dat rode wijn de beste keuze is. Al zou bij gezouten en gedroogd rundvlees ook prima een Sauvignon Blanc met houtrijping passen. Maar ga je voor een biefstuk, carpaccio of entrecote, dan zijn rode wijnen op basis van Cabernet en Merlot een uitstekende match. Een Merlot wijn is op zichzelf overigens ook een uitstekende combinatie bij een hamburger of bij de barbecue. Andere rode wijnen die een allemansvriend zijn van rundvlees zijn Shiraz/Syrah, Sangiovese, Malbec en rode wijnen uit de Rhône.

Kip en wijn
Met kip kun je veel kanten op. De slogan ‘het meest veelzijdige stukje vlees’, klopt dan ook wel. Bij gebraden kip, waar de boter rijkelijk overheen druipt, past een op hout gerijpte Chardonnay uitstekend. Een Sauvignon Blanc met houtrijping misstaat ook niet bij een stuk gebraden kip met wat kruiden. En wie liever gaat voor rode wijn, kan zijn lol op met rode Bourgogne of Beaujolais wijn.

Kalfsvlees en wijn
De smaak van kalfsvlees is redelijk mild en zowel rode als witte wijnen passen goed. Wat rood betreft zijn wijnen van Pinot Noir, Barbera of Dolcetto een veilige keuze. Liefhebbers van witte wijn kunnen gaan voor de iets vollere Gavi di Gavi, een witte Bourgogne Chardonnay of een witte Bordeaux.

Lamsvlees en wijn
De ultieme combinatie bij lamsvlees wordt gevormd door de druif Cabernet Sauvignon. De twee lijken voor elkaar gemaakt te zijn. Logisch dus dat rode Bordeaux wijnen bijzonder goed matchen met lamsvlees. Ga wel voor een fles Bordeaux van de Linkeroever, zoals uit de Médoc of Pauillac, omdat het percentage Cabernet Sauvignon in de blend daar hoger is dan in wijnen van de Rechteroever. Toch liever geen Bordeaux? Dan kun je gaan voor een Ribera del Duero, rode Rioja of een rode wijn uit Portugal. Voor wie geen fan is van rode wijn, is er gelukkig nog de keuze uit een bleke Provence rosé of een spannende Griekse Assyrtiko.

Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking

Published by