Witlof met geitenkaas

Dit recept uit het kookboek van Adriaan Jaeggi is wellicht het allersimpelste dat erin staat. Niet alles in dit boek is makkelijk maar veel wel.
Wij hielden ons helemaal aan het recept. Behalve wat de verse zwarte peper betreft. Dat stond niet in het recept. Twee stronken witlof per persoon in een beboterde ovenschaal. Verkruimelde geitenkaas erover en nog wat vlokjes boter. Afdekken (wij namen alufolie) en een uur in een oven van 180 graden. Klaar ben je.
Het was heerlijk. Aangezien wij nogal grote stronken witlof hadden, besloten we om ze eerst in de lengte te halveren. Dat was geen overbodige luxe want nog was de witlof knapperig van binnen.
Volgende keer doe ik het anders. Volgende keer snij ik de witlof in stukjes en doe ik er een klein beetje citroensap of witte wijn bij en misschien zelfs wel een beetje room. De geitenkaas blijft want dat was echt heerlijk.
En de laatste 10 minuten mag het folie er dan af.
We dronken er een rode wijn bij die Harold Hamersma had uitgezocht in zijn De 100 van Hamersma.
Makkelijker kan het leven haast niet worden.

Published by

6 thoughts on “Witlof met geitenkaas

 1. Dag Culinette,
  Een vraag over de geitenkaas. wat voor geitenkaas gebruik je in dit recept? Ik hou namelijk over het algemeen niet van geitenkaas. ik vind ze ranzig ruiken en muf smaken. Enfin, kwestie van smaak. Maar . . . ik heb ooit een plakje geitenkaas met tijm en honing als voorafje voorgeschoteld gekregen en dat vond ik heerlijk. Een vrij neutrale smaak. En ook heb ik ooit belegen geitenkaas in stukjes gegeten, ook heerlijk. Maar de geitenkaas in dunne rolletjes die in plakjes worden gesneden, die vind ik weer niet lekker.
  Dus, wat voor geitenkaas kan ik hiervoor gebruiken, want dit lijkt mij een heerlijk recept.
  Groetjes.

 2. @Siesie. Ik heb halfzachte geitenkaas genomen met zo’n zachte witte korst. Die korst gebruik ik ook. In dit geval was het een Bettine Blanc. Niet te jong want er mag best wat smaak aanzitten. Maar kies gewoon een kaas die je goed kunt verkruimelen en als je bij een goeie zaak gaat dan kun je vast eerst even proeven of de kaas wel bevalt.
  Tja, ik ben dol op alle soorten kaas.

 3. Overheerlijk!
  Ik heb de witlof in stukken gesneden en er een paar eetlepels sherry doorgeroerd (is een manier om de fles leeg te krijgen. In het eten is het heerlijk spul, drinken doen we het niet). Daarna de geitenkaas erover gekruimeld en volgens het bovenstaande wat boter en peper toegevoegd. Vijftig minuten op 175°. Het is voor herhaling vatbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *