Witlof met ham en kaas

Eerst begreep ik niet waar Karin op Koken met Karin het over had. Ik had de nieuwe Groente ideetjes van Appie nog niet gezien. Wegens gescheurde kniebanden kom ik even niet echt buiten de deur en dan mis je zulke belangrijke dingen. Maar gelukkig bracht een vriendin het reclameblaadje van Appie mee en daar stonden ze in. We hebben er bij de koffie heel smakelijk om gelachen maar eigenlijk is het treurig. Gekke kant en klaar dingen in die supers.
We hoeven niet te bezuinigen in dit land. We hebben geld zat anders zouden we deze Groente ideetjes vast niet kopen. En dan ook even lezen wat er allemaal inzit. De Man maakte de witlof met ham en kaas op de manier van Karin.

Het recept staat niet meer op haar website dus ik vertel jullie wat wij doen als we het voor 2 personen maken. Snij witlof fijn (500/600 gram). Mengen met een ons ham in reepjes of blokjes en een ons geraspte kaas. In de ovenschaal en een paar scheutjes room erover. Nog even doorroeren, nog beetje kaas erover en in de oven. Zo’n 25/30 minuten op 180 graden. Wij namen plakjes ham in dunne reepjes gesneden en een hele pittige boerenkaas. Fluitje van een cent en het was zalig en zo ontzettend snel en makkelijk. De variaties borrelen door mijn hoofd. Ook lekker met prei en spekblokjes (die je dan al iets uitgebakken hebt). En als we het met prei maken wil ik graag half gewone kaas, half roquefort. Ragfijn gesneden paksoi moet ook heerlijk zijn. Deze ovenschotel zal nog vaak op tafel komen in veel varianten. Hulde Karin!

Published by

11 thoughts on “Witlof met ham en kaas

 1. Ja het is bij de wilde spinnen af soms. En dan heb ik het Groente Idee (twee woorden ook nog, oh grammatikale gruwel) met spitskool, sperziebonen of prei nog niet eens genoemd.
  En sterkte met de kniebanden, klinkt ernstig!

 2. Voor mijn lief en ik heeft witlof met ham en kaas een speciale waarde.
  Onze zoon lust bijna alles, behalve witlof…
  Hij is inmiddels 21 jaar.
  Iedere keer als hij er bij het avondeten niet is,
  (is niet vaak) kiezen wij voor een heerlijk maal met witlof erin verwerkt!!!

  Goed bereid is witlof een onbegrenste groente en zwaar onderschat in de
  hollandse keuken. Juist nu in dit seizoen. Een heerlijke wildschotel in rodewijn
  saus. met gestoomde witlof en stoofperen… Mmmm

  Wij genieten ervan! Bedankt voor dit recept.

  RUIG.

 3. Oh,

  Een hele poos geleden heb je me verteld over je olijfolie-boekje…

  Zou je eens een korte /fijne uitleg willen geven
  over het gebruik van de diverse oliën?

  Daar schijnt veel misverstand over te bestaan.
  Bakken/braden, toegevoegd aan salades etc, etc…

  (Beterschap met je kniebanden!)

  Dank!

  RUIG.

 4. Karin kookt zonder pakjes en zakjes en ik ga haar boek kopen. Al die toegevoegde E nummers heb ik iig niet nodig.
  karin

 5. Het is eigenlijk een heel goed idee. Het gaat erom vooral Nederlandse vollegrondsgroenten in het zonnetje te zetten. Een van de ideeen bijvoorbeeld was het centraal stellen van een vollegrondsgroenteschap in de winter in de supermarkt. Maar AH heeft het nodige marktonderzoek gedaan en weet dat gemak nog steeds zwaar telt, net zo als een soort kookonzekerheid in de keuken. Die pakjes maken het gemakkelijk en voor de Nederlandse vollegronds telers een goede duw in de richting.

 6. morgen ga ik de variatie met prei en spek maken. De witlofversie lijkt me ook erg lekker maar ja, we aten gisteren al witlof… Dat doen we dan een ander keertje.

 7. klinkt lekker allemaal! Ga ik ook vast eens proberen maar voor vanavond staat de witlofschotel op het programma met alvast lekker krokant gebakken kipstukjes erin. Krieltjes bakken, klaar is Miranda!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *