Witlof met tomaatjes uit de oven

witloftomaten1

witloftomaten2

Je hoeft geen 0900-nummer medium te zijn om te kunnen voorspellen dat groenten de komende jaren steeds belangrijker worden. Vlees en vis zullen een stapje terug doen. Heus, je gaat het meemaken. We gaan aan de witlof vandaag en maken daar een fijne ovenschotel mee. Nee, geen zakje zooi van een fabrikant die de weg kwijt is en ook niet zomaar witlof in water koken, afgieten en op het bord plempen.
Creatief met groente is het motto voor het komende jaar.

Voor vier personen mag je wel 5 of 6 witloffen hebben. Ja ja, ik weet het. Witloffen is geen goed woord maar wel een leuk woord. Eigenlijk is het witloof dus dan is het meervoud misschien witloven. Snij ze door de helft en als ze heel groot zijn in vieren. Even smoren aan alle kanten tot ze zachter worden en een beetje gaan kleuren. In een ovenschaal leggen en dan een kopje met half groentebouillon, half witte wijn erbij en overal stukjes tomaat of halve kerstomaatjes erop. Tot hier kun je het fijn vooraf klaarzetten. Daarna in de oven op 175/180 graden. Als de witlof in de oven staat bakken we wat gerookte spekblokjes uit in een pan. Doe die in een schaaltje en meng ze met 5 eetlepels paneermeel, 3 eetlepels geraspte parmezaan en 3 eetlepels heel fijngesneden peterselie. Hoeveelheden luisteren niet zo nauw. Doe maar wat je zelf denkt dat lekker is. Ook dit mengsel kun je vooraf maken. Na 20/25 minuten halen we de witlof uit de oven en bestrooien dat met het paneermeel/kaas/spek/kruidenmengsel en zetten het nog even terug tot de bovenkant mooi bruin is en een beetje knapperig. Dat is toch een fijn begin van het jaar!

Published by

3 thoughts on “Witlof met tomaatjes uit de oven

  1. Lijkt me lekker. Ik ga het morgen voor mezelf maken, vriend lust witlof alleen met ham en véééél kaas, en aangezien ik wat moet afvallen is dat te calorierijk voor mij. Lof op deze manier is voor mij veel beter. Dank voor het recept en fijn dat er het komend jaar veel groente voorbij komt. Ik ben helemaal van groente uit de oven, beetje olie en kruiden erover en wachten maar.

    1. Nou Lot. Ik zou zeggen, twee schaaltjes naast elkaar in de oven. Die witlof in ham rollen kan ook nadat je het eerst gesmoord hebt. Ieder zijn smaak!

  2. Ja, groenten! superlekker. Witlof, witloffen en uitloven ook. Ik at in Lille witlofsalade met bietensaus met jenever. Dat klinkt naar bah en vies, maar dat was superlekker. Binnenkort, als ik het heb uitgevogeld, recept op mijn weblog. Dat van jou lijkt me ook heerlijk. Ga ik doen na mijn experiment, maar dan zonder spekjes. Want inderdaad: vlees heeft hier een paar hele grote stappen terug gedaan. In elk geval op mijn bord!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *