Witlof/bleekselderijgratin


Door al die kant- en klaarzaken in de winkel ga ik steeds steviger mijn hakken in het zand zetten. Het kerstnummer van de Allerhande is eigenlijk niets anders dan een toonbeeld van onze onkunde en onwil om zelf te koken. Zowel bij de Appie als bij de groenteboer zie ik sperzieboontjes waar het plakje spek al omheen gerold zit. Dan haal ik nog liever Chinees.

Wij doen vandaag deze:
Halveer een stronk witlof en snij een stengel bleekselderij op dezelfde lengte. Leg ze tegen elkaar aan en rol ze in een plakje spek. Naast elkaar in een lage ovenschaal. Hoeveel je er per persoon wilt hebben mag je zelf bepalen. Meng gelijke delen bouillon en crème fraîche (scheutje witte wijn mag ook) en giet dit over de groente tot het voor 2/3 bedekt is. Aluminiumfolie erover en in een oven van 200 graden. Na 40 minuten haal de je folie eraf en doet er een flinke hand diepvriesdoperwtjes bij. Nog 10 tot 15 minuten terug (zonder folie) tot het spek bruin begint te worden. Aardappelpuree en een mooi stukje vlees en dan een Italiaanse rode opentrekken !

KokenKoken

Published by

3 thoughts on “Witlof/bleekselderijgratin

  1. Ik hou niet zo van bleekselderij en al helemaal niet van doperwten, maar het zelf-doen-idee achter deze log spreekt me zeer aan. Vaak vergt zelf doen niet eens meer tijd dan dat stijf ingepakte kant-en-klare spul uit de verpakking halen en op de juiste wijze bereiden, soms gaat zelf doen zelfs sneller en altijd geeft het meer voldoening.
    Heb me verbaasd over de prijzen van de speciale ‘Excellent’ kerstproducten van AH, wie kan dat betalen??? Ikke niet, als ik dat met kerst voor 7 personen op tafel zet eten we daarna drie weken droog brood. Meest opvallend vind ik de prijs van de sperzieboontjes in spek gerold: diepvries, 240 (!) gram, 2 euro 39 … Hartstikke gek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *