Witlof/gehaktschotel uit de oven

Dit is niet de goeie foto maar het ziet er wel lekker uit

“Je moet eens leren omgaan met dat fototoestel” riep De Man des huizes. Nou fijn hoor. Gezellig. Maar ja, hij heeft wel een beetje gelijk. Ik schiet altijd maar wat in het rond en het zou veel beter kunnen want het is echt een heel goed toestel. En zo af en toe zijn de foto’s nog best om aan te zien.
Deze overheerlijke gehakt met witlof op aardappelpuree ovenschotel maakten wij ergens vorige week en ik vind het een geweldig gerecht. Heel lekker. Erg simpel en er is veel variatie op mogelijk.
Wij maakten hem voor twee personen en dat ging als volgt:
Oven op 200 graden. Vier stronken witlof fijnsnijden alsmede drie bosuitjes en een paar tenen knoflook. Kook een pond aardappelen zo’n 15 minuten en op het moment dat ze aan de kook gaan begin je met het rul bakken van 250 gram gehakt in een hapjespan of wok. Na 5 minuutjes de witlof, bosuitjes en knoflook erbij en roerbakken die hap.
Goed kruiden. Wij deden er verse kruiden (rozemarijn en tijm) door en nootmuskaat, worcestersaus en pietsje tabasco. En uiteraard wat peper en zout. Maar dat kruiden doe je maar fijn naar eigen smaak.
Inmiddels zijn de aardappels gaar en die stampen we tot puree met wat melk, boter en eventueel een ei. Puree gaat de ingevette ovenschaal in en daarbovenop het witlof/gehaktmengsel.
Flinke hand geraspte kaas erover en 10 tot 15 minuten in de oven die inmiddels op 200 graden staat.

Maak je deze schotel van te voren dan het gehakt/witlofmengsel er pas overheen doen net voor het de oven in gaat en iets langer erin laten staan. Je kunt het uiteraard ook zo uit de pan op het bord scheppen zonder in de oven te zetten.
Variaties: minder gehakt nemen en aanvullen met champignons en spekjes. Minder witlof nemen en in plaats daarvan wat fijngesneden paprika erbij.

KokenKoken

Published by

5 thoughts on “Witlof/gehaktschotel uit de oven

  1. Ziet er netjes uit die ovenschaal. Bij ons zitten er in de ovenschalen op een gegeven moment vlekken/aanslag die ik er ook met langdurig en heel grondig boenen niet meer af krijg. Tip?

  2. Ja, maar ook de glazen schalen krijg ik na langdurig gebruik niet altijd spic & span. (Mijn vraag was overigens niet al te serieus bedoeld :-))

    1. Geeft niks. Goed onderwerp want er gaan heel wat ovenschalen voortijdig naar de fideralderal terwijl dat helemaal niet nodig is. šŸ˜‰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *