Wortelen met venkel en knoflook

venkel wortel

Het advies van het Voedingscentrum is om 250 gram groente per dag per persoon te eten. Minimaal is dat. Meer mag ook. Minder is niet zo geweldig. Als je mensen vraagt of ze 250 gram groente per dag eten roepen de meeste: “Ja hoor. Wij eten echt voldoende groente.” Maar de werkelijkheid is anders. Sterker nog, de cijfers van de Gezondheidsraad wijzen uit dat slechts 5% van de mensen voldoende groente (en fruit) eten. Echt maar 5%! Moet je wel weten dat groentesap niet meetelt want dat bevat niet voldoende vezels etc.

En we hebben allemaal dagen dat je niet aan de 250 gram groente komt. Wellicht is die 5% een gemiddelde over een heel jaar ofzo. Dat weet ik niet. We hebben allemaal weleens een pizzadag. Of je ligt met de griep. In restaurants krijg je ook niet altijd echt veel groente op je bord. Maar op een willekeurige gewone normale eetdag is het wel zaak om op de hoeveelheid groente te letten. Hoe maak je groente leuker? Door ze te combineren met elkaar. Ik ben een groot voorstander van groente door elkaar smijten. Het maakt groente wat minder saai. Voorzover groente saai is. En je kunt restjes groente die niet voldoende zijn voor een hele maaltijd op deze manier fijn opmaken.

Wij aten wortelen met venkel en knoflook. De helft wortelen in plakjes gesneden en de andere helft venkel in even grote stukken. Er gaat een flinke scheut olie in een pan met dikke bodem en daar mag de groente in samen met een aantal tenen ongepelde knoflook en een beetje zout. Deksel op de pan en smoren maar. Af en toe roeren en na een half uurtje even prikken of de wortel al zacht wordt. Zo niet, dan nog een kwartiertje laten smoren. Voor het serveren mag er wat verse zwarte peper overheen.

Heerlijk bij vis of een gegrild stukje vlees samen met gebakken aardappelen. Wil je liever pasta eten? Doe er dan na een kwartier smoren een blik gepelde tomaten bij en een glaasje witte wijn. De saus moet wel een beetje inkoken dus daarna het het deksel van de pan.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *