Wortelrijst met specerijen

Pilaf (pilav) is een rijstschotel waar bouillon, kruiden en specerijen en soms groente en vlees samen lekker stoven tot alles gaar is. Soms wordt in plaats van rijst ook wel een graansoort gebruikt. Je kunt er van alles in verwerken en uiteraard staan er ook genoeg recepten op internet en in kookboeken. Wij koken rijst niet zo vaak in een pan en gebruiken liever de rijstkoker. Ook daar kun je pilaf in maken door alles tegelijk erin te doen. Het begon met het idee om geraspte wortel door de rijst te mengen. Samen met een beetje bouillon heb je dan al iets lekkers. Vooral bij vis smaakt dit erg goed. DeMan die koken kan vond dat het wel iets spannender kon en deed het volgende:

125 gram basmatirijst gaat in de rijstkoker samen met een kleine theelepel kurkuma en een kleine theelepel komijn. Een kwart bouillonblokje en 100/125 gram geraspte wortel. Een klein rood uitje heel fijngesnippers en een scheutje sesamolie. Als laatste 250 ml water. Roer de boel even om en de rijstkoker doet verder het werk.

Wij aten het samen met de Indo Pulled Pork uit de slowcooker van Eetspiratie  en een salade van tomaatjes waar ik later nog op terugkom.

Het was een gedenkwaardig lekkere maaltijd.

 

 

Variaties: Je kunt in plaats van wortel ook experimenteren met pastinaak, knolselderij, bleekselderij, venkel en alle harde groente die je goed kunt raspen. Wie vrijwel ongemerkt meer groente wil serveren mengt de rijst met bloemkoolrijst en wat specerijen zoals bijvoorbeeld garam masala.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *