Zalmbonbon gevuld met rauwe zalm

zalmbonbon1
zalmbonbon2

Een geweldig begin van een diner. En dit voorgerecht kun je helemaal van te voren maken. En dat is precies wat we willen want bij een diner met meer gangen heb je vaak al genoeg aan je hoofd. Dit recept is voor vier kleine zalmbonbons.  Zorg dus voor kleine ramaquins of schaaltjes of vul ze maar voor de helft.

We snijden 150 gram verse zalmfilet in zo klein mogelijke stukjes. Niet in de keukenmachine doen want dan wordt het prut. Snijden dus. Meng dit met 1 eetlepel eau de vie (jonge jenever of wodka is ook prima), 1 eetlepel mayonaise, 1 theelepel mosterd, 1 eetlepel olijfolie, 1 theelepel limoensap, een paar takjes fijngesneden verse dille, wat fijngesneden bieslook en wat zout en peper. De zalm zal “garen” door de alcohol en de limoensap.
Bekleed de vormpjes met brede repen gerookte zalm. Beetje creatief aan de slag tot de bodem en zijkanten mooi bedekt zijn en er ook wat over de randen hangt zodat je hem straks dicht kunt vouwen. Als je de zalmbonbons straks makkelijk uit de vormpjes wilt halen kun je er eerst plastic folie in doen of vormpjes bestrijken met olie maar vaak is de zalm zo vet dat ze er zo ook wel uitkomen.
Vul de vormpjes en sla de randjes eroverheen zodat ze mooi dicht zijn. Zo, die kunnen afgedekt met plastic (nooit aluminiumfolie!) in de koelkast.

De saus maken we door 3 eetlepels mayonaise te mengen met 5 eetlepels room, wat fijngesneden bieslook, de geraspte schil van een limoen en het sap van een halve limoen en een mespuntje milde paprikapoeder.
Haal de zalmbonbons een uur voor de start van het diner uit de koelkast zodat ze niet ijskoud zijn. Op het laatste moment hoef je alleen nog de bordjes op te maken.  Eerst de zalmbonbon op het bord (je moet misschien een beetje schudden) en dan pas de saus ernaast. Garneren met verse bieslook of dille. Wat geroosterd brood en eventueel saus die nog over is op tafel erbij.

Dit is een variatie op een recept van Caroline Ruigrok-van der Plas en Erik Ruigrok uit het boekje Fantastische Kerstmenu’s uit 1990. Caroline is thans eigenaar en kok van l’Auberge d’Auzon in de Zuidfranse Cévennen en heet al jaren Caroline Claveirole-van der Plas.

Published by

3 thoughts on “Zalmbonbon gevuld met rauwe zalm

  1. Dit voorgerecht zit erop. Een unaniem, overweldigend succes (om Ivo Niehe te quoten).

    Dank hiervoor!

    Ruim vantevoren te maken, niet moeilijk en erg smakelijk.
    Ik heb er zelf nog wat hollandse garnalen omheen gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *