Zalmtimbaaltjes

Dit voorafje/buffetgerechtje heeft een aantal geweldige eigenschappen.
Punt 1: Het is heel simpel om te maken. Punt 2: Het kan uren en zelfs de dag ervoor gemaakt worden. Punt 3: Het ziet er spectaculair uit. Dat is een combinatie die onweerstaanbaar is. Aan de slag dus.

Voor vier personen neem je vier ramakins (of andere kleine bakjes c.q. kopjes). Zorg dat aan de binnenkant van de bakjes plastic huishoudfolie zit die de schaaltjes ruim overlapt. Daarna gaat er gerookte zalm in (zo’n 300 gram maar neem in totaal 450 gram) als “wand” en ook die moet zodanig over de rand hangen dat je het pakketje straks kunt afdekken ermee. De zalm die je over hebt snij je heel fijn en vermeng het met 100 gram heel fijngesneden garnalen (doe maar Hollandse in dit geval).

Voeg daaraan toe: 175 gram ricottakaas, 50 gram creme fraiche, 1 eetlepel fijngesneden bieslook, 1 eetlepel fijngesneden peterselie, 1 eetlepel citroensap, peper en zout. Je kunt de zooi fijnmalen in een keukenmachine maar met de hand heel fijnsnijden en goed prakken is lekkerder. Verdeel het mengsel over de vier zalmbakjes en druk een beetje aan. Sla de zalm die over de rand hangt eroverheen en maak goed dicht maar druk niet te hard. Afdekken met plasticfolie en minimaal 4 uur de koelkast in.

Voor het serveren pulk je het plasticfolie voorzichtig los en keer de zalmpakketjes op een bordje. Door nu zachtjes te trekken aan de folie die we ertussen gedaan hadden komen ze makkelijk los. Bordjes garneren met nog wat creme fraiche en roze nepkaviaar (zalmeitjes) en wat groen. Warm geroosterd brood erbij en een mooie koele witte wijn en Oooooohhhhhhhhh roepen al de gasten.

Je snapt natuurlijk wel dat de vorm die je kies (kopje of ramakin) bepaalt wat de vorm van je zalmtimbaal wordt. En uiteraard kun je ook andere vullingen maken.

Published by

2 thoughts on “Zalmtimbaaltjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *