Zoetzuur van komkommer, radijs en gember

Je kunt echt heel veel zaken inleggen in zoetzuur. Groente en vis, leverworst en fruit. Je kunt het niet bedenken of er is een recept voor. En ieder recept is weer anders. Dat is logisch want de verhouding zoet en zuur is een kwestie van smaak. Zo maakte ik zoetzuur van komkommer, radijs en gember en ik koos voor een wat zuurdere smaak. Maar ook de soort azijn die je gebruikt heeft invloed. We maken dus eerst het azijnmengsel en proeven dan of er aanpassingen nodig zijn.

3 delen water en 1,5 deel azijn met suiker en wat zout zal een milde smaak geven. Zoeter maken doe je het door er wat meer suiker bij te doen. Logisch toch. Begin dus met het water en de azijn te mengen. Los daar het zout en de suiker in op. Dat is een kwestie van een paar minuten roeren. Dan proeven. Zoet genoeg? Laten zo. Mag het zoeter? Suiker erbij. Mag het zuurder? Azijn erbij. Pas als dit mengsel naar je zin is mag de rest erin.

Op de foto hierboven zie je zoetzuur (meer zuur dan zoet) van komkommer, radijs, een sjalotje en gember. Een halve komkommer geschild en in kleine stukjes, een bosje radijs schoongemaakt en ook in kleine stukjes, een stuk verse gember van zo’n 3 cm in dunne plakjes en een fijngesneden sjalotje. Hoe roder de radijs hoe meer rose in het eindresultaat. Ik maakte de fout om de gember ook in kleine stukjes te snijden. Die vis je er dan niet meer zo makkelijk uit omdat het allemaal dezelfde kleur krijgt. Doe dat dus niet en snij de gember in plakjes. Die gember laat je erin zitten maar gebruik je verder niet.

De variaties zijn natuurlijk eindeloos. Van een fijngesneden pepertje tot peperkorrels, mosterdzaad, jeneverbessen, laurierblad en noem maar op. Allemaal een kwestie van smaak en van wat je in huis hebt. Wij gebruikten dit zoetzuur om door een aardappel-boontjessalade te mengen. Maar daarover later meer.

Je kunt zoetzuur in goed schoongemaakte glazen potten doen maar als ik zeker weet dat we het binnen een week opeten (en dat is vaak) dan zet ik het in een (plastic) bakje of schaaltje (afgedekt) in de koelkast. Over het algemeen vind ik zoeter zuur lekker bij pittige Aziatische maaltijden. Zuurder zuur past goed door een salade of op een broodje met … verzin het maar.

Laat je fantasie eens de vrije loop bij het maken van zoetzuur. Experimenteer met soorten azijn, kruiden en specerijen en kies eens een groente die niet zo voor de hand ligt. Zo komt het courgetteseizoen er weer aan. Snij ze in hele dunne plakjes. Doe er een dun gesneden ui bij (eerst halveren), wat mosterdzaad en eventueel een ragfijn gesneden rode peper. Doe dit wel in glazen potten (want het moet een tijdje intrekken) en laat minstens drie weken staan. Heerlijk!

KokenKoken

Published by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *